Svijet
0

Svjetski turizam doživio procvat, Afrika najpoželjnija destinacija

Sarajevo-x.com
Afrički safari
Afrički safari
Usprkos prijetnji od ptičje gripe, strahu od terorizma i rastu cijena nafte, svjetski turizam doživio je procvat u 2006. godini, objavio je UN-ov odjel za turizam u ponedjeljak.

Prošle godine registrovano je ukupno 842 miliona turista u svijetu, 4.5 posto više nego 2005. godine, stoji u izvještaju Svjetske turističke organizacije. U budućnosti se pak ne može očekivati dalji porast turističkih putovanja, prvenstveno zbog mogućeg uvođenja poreza na energetske proizvode u borbi protiv globalnog zagrijavanja. Porast kamatnih stopa u nekim državama bi također moglo utjecati na smanjenje turizma.

Najveći postotak turista, 8.1 posto, odlučilo se na putovanje u Afriku, uglavnom zbog terorističkih prijetnji u drugim dijelovima svijeta. Afrika je primamljiva i zbog prirodnih ljepota i raznovrsnih divljih životinja koje se mogu vidjeti samo na tim područjima.

Evropa je zabilježila porast turizma za 4 posto, dok je u Aziji turizam porastao za 7.6 posto. Porast turizma u azijskim zemljama desio se prvenstveno zbog uspješnog oporavka turističkih kapaciteta na Tajlandu i Maldivima nakon cunamija 2004. godine, a val turizma zahvatio je i Kinu i Japan.

Najslabiji rast zabilježila je Sjeverna Amerika, samo 2 posto. Ipak, usprkos slabom rastu, turizam u SAD-u ostaje na prvom mjestu po zarađenim prihodima od turizma, a odmah iza SAD-a slijede Francuska i Španija.