Svijet
0

Svjetski lideri danas doniraju milijarde eura za sirijske izbjeglice

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Svjetski lideri prisustvovat će danas donorskoj konferenciji u Londonu gdje će pokušati prikupiti 8,3 milijarde eura za osobe koje trpe posljedice rata u Siriji.

Očekuje se blizu 70 lidera, a među njima i David Cameron te Angela Merkel. Oni namjeravaju prikupiti novac za edukaciju i zaposlenje sirijskih izbjeglica.

UN je zatražio 2,9 milijardi dolara u 2015. godini i do sada su prikupili samo 43 posto te sume.

Glavni cilj ove konferencije jeste osigurati mjesta za škole za svu izbjegličku djecu u regiji do 2017. godine. Službenici su kazali kako će razvijati nove poslovne šanse i tržišta za zemlje koje su primile izbjeglice, kako bi im pomogli u razvoju ekonomije i postavili ih u takvu poziciju da mogu pomagati izbjeglicama.

Koalicija više od 90 udruženja sastala se u Londonu jučer i pozvala na bolji pristup obrazovanju i zaposlenju izbjeglica iz Sirije i obližnjih država.

UNICEF je objavio kako im je potrebno 1,4 milijarde dolara kako bi spasili sirijsku djecu da ne postanu "izgubljena generacija".

Nekoliko sati prije ove konferencije pregovori između sirijskog režima i opozicije su propali. UN se nada da će biti nastavljeni 25. februara. Staffan de Mistura koji je zadužen za pregovore, priznao je da nije bilo napretka, ali da pregovori nisu propali.