Ujedinjene nacije
0

Svjetski humanitarni dan 19. august

FENA
Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice objavio je da će se u skladu s odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 19. augusta obilježiti Svjetski humanitarni dan.

Taj dan je prilika da odamo počast svima onima koji su izgubili živote radeći u humanitarnim operacijama širom svijeta. On također treba da nas podsjeti da se u mnogim zemljama i dalje obavljaju humanitarne operacije kako bi se urgentno osigurala neophodna pomoć, saopćeno je iz Ureda UNHCR-a u Sarajevu.

UNHCR će na Svjetski humanitarni dan odati počast svom osoblju i svim humanitarnim radnicima koji predano rade, često u opasnim uvjetima, kako bi se pobrinuli da najugroženiji ljudi na svijetu dobiju neophodnu pomoć.

Generalna skupština UN-a je u decembru 2008. godine odredila 19. august za Svjetski humanitarni dan, navodi se u saoćenju i odgovara na pitanje: Zašto baš 19. august?

Prije šest godina, 19. augusta 2003. godine, ured Ujedinjenih naroda u Iraku je bombardiran i tom prilikom su 22 osobe izgubile život. Među njima je bio i Sergio Vieira de Mello, tadašnji visoki povjerenik UN-a za ljudska prava i predstavnik generalnog sekretara u Iraku, dodaje se u saopćenju.