Situacija sve teža
59

Svjetska zdravstvena organizacija: Djeca u Gazi umiru od gladi

B. R.
Pojas Gaze je u četvrtom mjesecu rata (Foto: EPA-EFE)
Pojas Gaze je u četvrtom mjesecu rata (Foto: EPA-EFE)
Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su saopćili da djeca u Pojasu Gaze umiru od gladi.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je izjavio da je Organizacija tokom proteklog vikenda, prvi put od početka oktobra, posjetila bolnice Al-Awda i Kamal Adwan. Na društvenim mrežama je objavio da je situacija "mračna".

Napomenuo je da je nedostatak hrane uzrokovao smrt desetero djece i tešku pothranjenost, a da su bolnice uništene. Iz Ministarstva zdravstva u Gazi, kojim upravlja palestinska militantna organizacija Hamas, 3. marta su saopćili da je najmanje 15-ero djece preminulo usljed pothranjenosti i dehidracije u bolnici Kamal Adwan.

Palestinska novinska agencija Wafa je objavila da je jedno dijete također 3. marta preminulo u bolnici u gradu Rafahu koji je na jugu zemlje.

Direktor WHO-a je ukazao na, kako je konstatovao, ozbiljnu pothranjenost djeca koja umiru od gladi, ozbiljnu nestašicu goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolnice na sjeveru Gaze za koji je procijenjeno da je u njemu 300.000 ljudi koji žive s malo hrane i čiste vode.

U Ujedinjenim nacijama su prošle sedmice upozorili da je glad u Gazi gotovo neizbježna. Jedan od visokih zvaničnika UN-a je naglasio da se 576.000 stanovnika ili jedna četvrtina stanovništva Gaze suočava s katastrofalnom situacijom kada je u pitanju hrana. Osim toga, podsjetili su da jedno od šestero djece mlađe od dvije godine na sjeveru Gaze pati od akutne pothranjenosti.

Sjedinjene Američke Države su 2. marta isporučile Gazi prvu humanitarnu pomoć od početka rata, što je značilo ispuštanje 38.000 obroka iz aviona. Međutim, humanitarne organizacije tvrde da je ovo neučinkovita pomoć koju su ranije davale Velika Britanija, Francuska, Egipat i Jordan, prenosi BBC.