Oslo zavijen u crno, građani u šoku
0

FOTO+VIDEO / Svjedoci: Pucao je dva puta u ljude, svugdje su bila tijela

Sarajevo-x.com
U pucnjavi u ljetnom kampu za omladinu na ostrvu Utoya ubijeno je najmanje 85 osoba. Anders Behring Brevik, ubicaodjeven u policijsku uniformu, najprije je dozivao djevojke i muškarce da mu se približe, a zatim nemilosrdno pucao po njima. U svakoga je ispaljivao po dva metka, kako bi bio siguran da su mrtvi, posvjedočili su oni koji su preživjeli masovni pokolj.

"Vidjela sam mnogo mrtvih ljudi", kazala je 15-godišnja Elise, dodavši da je bila udaljena samo nekoliko metara od napadača kada je on počeo pucati.

"Prvo je počeo pucati po ljudima koji su bili na ostrvu, a zatim na one koji su bili u vodi", u šoku je ispričala djevojka.

Strane agencije prenose da su mnogi mladići i djevojke u strahu počeli skakati u vodu. Elise se sakrila iza stijene blizu koje je napadač stajao.

"Mogla sam ga čuti kako diše. U panici sam nazvala roditelje i šaptajem im rekla šta se dešava. Rekli su mi da se smirim i da skinem jaknu jarke boje kako me ne bi primijetio", ispričala je, dodavši da nije sigurna koliko je pucnjava trajala.

Dana Berzingi ispričao je, također, da je lažni policajac naredio ljudima da se približe, a zatim počeo pucati po njima.

"Nekoliko njih se pretvaralo da su mrtvi, ali je on sačmaricom svima još jednom pucao u glavu", ispričao je 21-godišnjak.

Emilie Bersaas isrpičala je za Sky News da je utrčala u zgradu kada je čula pucnjavu i sakrila se ispod kreveta u jednoj sobi.

"U jednom trenutku pucnjava je bila tako blizu. Ležala sam dva sata ispod kreveta, sve dok policija nije došla. Sve se ovo čini tako nevjerovatnim, pogotovo u Norveškoj", ispričala je Bersaas.

Nicoline Bjerge Schie i nekoliko njenih prijatelja sakrili su se ispod dasaka.

"Nekoliko puta je prolazio platformom ispod koje smo se skrivali. Pucao je svakih deset sekundi. Čuli smo ga kako pjeva i galami", ispričala je Berge.

Lisa Irene Johansen ispričala je kako je prvo, kada je začula pucnjavu, razmišljala da skoči u vodu, ali je odustala od te namjere i sakrila se u grmlje. Mnogi njeni prijatelji skočili su vodu, a lokalni stanovnici pokušali su mladiće i djevojke spasiti ukrcavajući ih u male brodove.

"Smjestio sam 10 osoba u brod. Bilo je grozno", kazao je u šoku Torill Hansen.

Najmanje 92 osobe ubijene su u eksploziji ispred zgrade Vlade u Oslu i pucnjavi u omladinskom ljetnom kampu na ostrvu Utoya. Norveški premijer Jens Stoltenberg rekao je da norveški zvaničnici sarađuju sa stranim obavještajnim agencijama kako bi se utvrdilo da li ima međunarodne umiješanosti.

Za ove monstruozne zločine osumnjičen je Anders Behring Brevik, 32-godišnji Norvežanin. On je priznao ubistva na ostrvu.

Uhapšen je i muškarac s nožem za kojeg se sumnja da je pomagao u organizovanju napada u Oslu i na ostrvu Utoya.

Putem Twittera građani Osla izvijestili su da je grad zavijen u crno. Većina prodavnica je zatvorena, a grad je pun policije i vojnika.

Policija i dalje traga za tijelima žrtava.