Azija u strahu
0

Svinjska gripa bi mogla uzrokovati katastrofu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kineski virolog upozorio je na širenje smrtonosnog virusa svinjske gripe u Kini i Indiji, nakon što je Meksiko objavio kritično stanje u državi.
  • Brojimo dane do epidemije, izjavio je virolog Guan Yi koji je pomogao u borbi protiv SARS-a i ptičje gripe, prenose u ponedjeljak agencije.

U nedjelju je meksički ministar zdravstva objavio kako je broj umrlih od gripe dostigao 103, a broj zaraženih narastao je na 1.614.

Guan, inače profesor na sveučilištu u Hong Kongu, tvrdi kako bi moglo doći do ozbiljnih problema ako svinjska gripa zahvati Kinu i Indiju, gdje je visoka gustoća naseljenosti, a zdravstvena infrastruktura nedovoljna.

  • Kada je u pitanju država poput Kine, virus će se vrlo lako prenositi zbog velike populacije, dodaje Guan.

Virus je kombinacija svinjskog, ptičjeg i ljudskog te nosi oznaku H1N1. U SAD-u je dosada potvrđeno 20 slučajeva u pet država, a sumnjivi slučajevi također se istražuju u Evropi, Bliskom Istoku i Aziji, dok je šest novih slučajeva potvrđeno u Kanadi.

Uprkos upozorenjima kineskog virologa, WHO je izjavila kako je Azija u slučaju epidemije bolje pripremljena od ostalih regija, jer već ima iskustva sa suzbijanjem sličnih situacija poput epidemije SARS-a. WHO je ranije upozorio da bi virus mogao postati "zdravstveni problem međunarodnih razmjera", pozivajući države da pojačaju nadzor nad mogućim simptomima ove bolesti.