Ugroženi internet, ekonomija
0

Svemirsko smeće prijeti da uništi komunikaciju na Zemlji

Sarajevo-x.com
Oko Zemlja kruži tri hiljade satelita i još osam hiljada drugih objekata
Oko Zemlja kruži tri hiljade satelita i još osam hiljada drugih objekata
Prema izvještaju Pentagona, oko Zemlje kruži ogromna količina smeća čiji bi sudar u svemiru izazvao domino efekat koji bi mogao uništiti ključne satelite.

Sudar između satelita i svemirskog otpada mogao bi rezultirati hiljadama komadića, koji bi mogli uništiti ostale satelite.

Televizijski signal, vremenska prognoza, navigacija i međunarodne telefonske veze samo su neki od servisa koji su izloženi riziku.

Nekontrolisana lančana reakcija mogla bi učiniti neke od satelita neupotrebljivim i za komercijalne i za vojne svrhe, pokazao je izvještaj U.S. Space Posturea poslat Kongresu.

Izvještaj koji nije javno objavljen govori da se prostor u Zemljinoj orbiti ubrzano puni.

Od lansiranja Sputnika One prije 53 godine, ljudi su u orbitu poslali desetine miliona krhotina.

Smeće koje kruži oko Zemlje nastalo je od starih raketa, odbačenih satelita i dijelova projektila.

"Ovo je prelomna tačka. Nijedan satelit ne može biti zaštićen od takve vrste razarajuće sile"", rekao je indijski stručnjak za svemirske rakete Bharath Gopalaswamy, prenosi Bloomberg.

Upozorenje je uslijedilo nakon prvog velikog sudara između američkog komunikacijskog satelita i projektila iz ruske vojne vježbe iznad Sibira.

Sudar pri brzini od preko 20.000 km/h u orbiti je ostavio preko 1.500 komada otpada. Kineski raketni test ostavio je 150.000 komada smeća u atmosferi.

Ova dva događaja ohrabrila su SAD u podršci Ujedinjenim narodima koji su izdali uputstvo kompanijama i državama da prestanu zatrpavati Zemljinu orbitu.

"Svemir treba politiku i zakone koji će štititi javni interes. Potrebni su nam instrumenti koji će osigurati da naš stil života ne bude ugrožen zbog zagađenja svemira", rekao je Mazlan Othman, direktor UN-ovog Outer Space Affairs Officea.