Svijet
13

Švedski Joseph Fritzel: Liječnik drogirao ženu i silovao u podrumu

Klix.ba
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Tridesetosmogodišnji liječnik optužen je za drogiranje, otmicu i silovanje žene u 30-tim godinama, nakon što je otkriveno da ju je gotovo sedmicu dana držao zatočenu u posebno adaptiranom podrumu u svom domu u Švedskoj.

Žrtvu je najprije drogirao jagodama i sokom u koje je ubrizgao rufinol tokom boravka u njenom domu u Stockholmu, nakon čega ju je silovao i odvezao na 560 km udaljeno imanje u okolici Kristianstada, u južnom dijelu Švedske. Nesretna žena bila je zatočena šest dana u 60 kvadratnih metara velikom podrumu kojeg je poremećeni liječnik adaptirao za dugotrajni boravak najmanje jedne osobe. Tokom tih šest dana terora žrtva je bila izložena višestrukim silovanjima. Naime, pomenuti muškarac sam je uradio i testove krvi i vaginalne briseve kako bi bio siguran da ona ne boluje od neke spolno prenosive bolesti, piše Daily Mail.

Nakon nekoliko dana zatočeništva, liječnik se vratio u dom žene kako bi uzeo njene lične stvari i tom je prilikom saznao da je ona prijavljena kao nestala i da policija za njom već uveliko traga.

U panici i s pištoljem natjerao je ženu, čiji identitet nije poznat javnosti, da zajedno odu u policijsku stanicu u Stockholmu i objasne policijskim službenicima da je sve u redu. Srećom, policajac koji je uzeo izjavu žrtve nije bio nimalo uvjeren da je sve u redu, te mu je nakon razdvajanja od otmičara uspjela priznati šta se zaista dešava.

"Vjerujemo da je ovaj zločin osumnjičeni planirao godinama, jer je i sama adaptacija podruma za zatočeništvo jedne ili više žrtava trajala više od pet godina", izjavio je za medije glavni tužilac Peter Claeson.

Osumnjičeni muškarac priznao je drogiranje, otmicu i držanje žrtve protiv njene volje, ali odbio je priznati silovanje.