Odrekli se nadležnosti
0

Švedska odustaje od istrage o eksplozijama plinovoda Sjeverni tok

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedski tužioci rekli su da će okončati istragu o sabotaži gasovoda Sjeverni tok 1 i 2 2022. godine, izbjegavajući pitanje ko je uništio tada novu energetsku vezu između Rusije i Evrope ubrzo nakon što je Moskva pokrenula rat u Ukrajini.

Nakon skoro 18-mjesečne istrage, istražitelji su zaključili da nemaju nadležnost u slučaju jer nisu oštećeni državljani i interesi Švedske.

"Zaključak istrage je da se švedska jurisdikcija ne primjenjuje i da istragu stoga treba zatvoriti", saopćilo je u srijedu švedsko tužilaštvo.

Više milijardi dolara vrijedni plinovodi Sjevernog toka koji transportuju ruski gas u Njemačku ispod Baltičkog mora oštećeni su serijom eksplozija u švedskim i danskim vodama u septembru 2022. godine, zbog čega su ispuštene ogromne količine metana, piše The Guardian.

Vlasti u Danskoj i Njemačkoj nastavit će istrage o napadu. Curenje u Baltičkom moru bilo je najveće ispuštanje metana ikada zabilježeno, saopćio je program UN-a za okoliš.

Švedska i Danska rekle su da je u eksploziji korišten eksploziv, a Mats Ljungqvist, tužilac koji je vodio švedsku istragu, rekao je da iza napada vjerovatno stoji "državni akter". Nijedna zemlja nije imenovala osumnjičenog.

U izvještaju UN-a navodi se da su tri podmorske eksplozije koje su oštetile cjevovode bile ekvivalentne snazi nekoliko stotina kilograma eksploziva.

Rusija je okrivila zapad, a posebno SAD, za eksplozije, rekavši da Washington želi da zaustavi isporuke ruskog gasa Evropi.

Američki zvaničnici u početku su krivili Rusiju, dok su New York Times i drugi američki mediji također izvijestili da je možda umiješana proukrajinska grupa koja nije povezana s vladom.