Svijet
262

Švedska: Ne odlučuju SAD o našoj politici

FENA
Margot Wallström (Foto: EPA)
Margot Wallström (Foto: EPA)
Švedska je odbacila kritike Sjedinjenih Američkih Država nakon što je Stockholm najavio plan da će priznati Palestinu kao državu.

"Ne odlučuju SAD o našoj politici", kazala je švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallström, dodavši da su švedski zvaničnici očekivali da će biti kritikovani nakon što su objavili svoj stav po pitanju Palestine.

Švedski premijer Stefan Lofven najavio je tokom svog inaugarcijskog govora pred švedskim parlamentom u petak da će njegova vlada zvanično priznati Palestinu kao suverenu državu.

Sjedinjene Države su reagirale na ovu najavu, nazivajući odluku Stockholma "prijevremenom", podsjeća Press TV.

"Vjerujemo da je međunarodno priznavanje palestinske države prijevremeno", kazala je glasnogovornica američkog State Departmenta Jen Psaki.

"Dakako da podržavamo palestinsku državnost, ali ona može biti samo rezultat pregovora, rješavanja završnih pitanja statusa i zajedničkog priznavanja obje strane", dodala je ona.

Švedska ministrica vanjskih poslova je dalje rekla da će Stockholm "nastaviti konstruktivni dijalog s SAD-om kako bi objasnili naše motive i razloge" za donošenje ovakve odluke.