Kompromisno rješenje
73

Švedska: Desničari ostaju bez direktne vlasti, dogovoreno formiranje manijske vlade

B.H.
Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Ulf Kristersson (Foto: EPA-EFE)
Čelnik švedske Umjerene stranke Ulf Kristersson rekao je da je postignut dogovor s demokršćanima i liberalima o formiranju manjinske koalicijske vlade nakon što je desničarski blok osvojio većinu na prošlomjesečnim izborima.

Najveća švedska desničarska stranka, Švedski demokrati, neće biti dio vlade, ali je pristala podržati njeno formiranje.

Uz podršku Švedskih demokrata, Kristersson će gotovo sigurno dobiti podršku parlamenta za svoju vladu. Postat će premijer ukoliko većina u švedskom parlamentu ne glasa protiv njegova imenovanja.

"Danas ću otići ću do predsjedavajućeg Andreasa Norlena i reći da smo mi, naše četiri stranke, spremne izaći na glasanje u ponedjeljak i sastaviti novu vladu", poručio je Kristersson na konferenciji za novinare.

"To će biti trostranačka vlada s umjerenima, demokršćanima i liberalima. No ta nova vlada će sarađivati i sa Švedskim demokratima", dodao je Kristersson.

Podsjećamo, 11. septembra na izborima u švedskoj pobjedu je odnijela desničarska koalicija, koja se zalaže za ograničavanje ulaska imigranata u ovoj zemlji. Desničarski blok je osvojio 176 od 349 mogućih pozicija njih u švedskom parlamentu.