Svijet
0

Sve je spremno za regionalne izbore u Njemačkoj

FENA
U njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna i Westphalia (NRW) građani će u nedjelju na regionalnim izborima odlučiti da li će ponovo dati povjerenje trenutno vladajućoj koaliciji.

Vladajuću koaliciju u NRW, ali i na državnom nivou čine CDU (Kršćansko-demokratska unija) i liberali FDP (Federalno-demokratska partija) na čijem je čelu Angela Merkel, dok se na ovim izborima daje ista vjerovatnoća za osvajanje izbora opozicionim strankama SPD (Socijaldemokratska partija) i Zeleni.

Kako su novinarima iz BiH, koji u Dusseldorfu borave na poziv njemačke vlade na studijskom putovanju, kazali mnogi sagovornici bit će ovo neizvjesni izbori u najnaseljenijoj njemačkoj pokrajini jer postoji mogućnost da ni vladajuća koalicija neće imati većinu, ali ni jedna od opozicionih stranaka.

Ovo pokazuju i brojna istraživanja, a izbori bi mogli utjecati i na sastav Gornjeg doma njemačkog parlamenta.

Najviše razlika između vladajuće koalicije i opozicionih stranaka očituje se kroz politiku zapošljavanja i obrazovnog sistema.

Samo u Dusseldorfu bit će otvoreno 389 izbornih mjesta, a u petak svi materijali su transportovani na ova mjesta, dok svako biračko mjesto u prosjeku broji 1.100 birača.

Izbore bi trebalo pratiti oko 36 televizijskih i radioekipa, a nekoliko televizija imat će i postavljene studije na mjesto gdje bi prvi preliminarni rezultati trebali biti objavljeni.

Prema anketama na izbore bi trebalo izaći oko 60 posto biračkog tijela.