"Bijele kacige"
61

Suosnivač organizacije koja je spasila na hiljade Sirijaca pronađen mrtav u Istanbulu

E. Lj.
James Le Mesurier (Foto: Twitter)
James Le Mesurier (Foto: Twitter)
James Le Mesurier, suosnivač organizacije koja je obučavala grupu sirijskih volontera spasioca "Bijele kacige", pronađen je mrtav u Istanbulu, piše Guardian. Ovu informaciju potvrdio je glasnogovornik grupe "Bijele kacige" dodajući kako još uvijek nije poznato više detalja.

Le Mesurier je pronađen mrtav u blizini svog stana u istanbulskom naselju Beyoglu. Prema izvještajima turskih medija imao je prijelome na glavi i nogama i čini se da je pao s balkona. Ured guvernera Istanbula saopćio je da je otvorio sveobuhvatnu istragu o smrti Le Mesuriera.

Bijele kacige, oficijelno poznate kao sirijska civilna zaštita, spasile su na hiljade ljudi u područjima pod kontrolom pobunjenika. Grupu čini više od 3.000 dobrovoljaca koji djeluju na području Sirije. Osim spašavanja ljudi, članovi ove grupe pomogli su dokumentovati navodne ratne zločine, između ostalog i upotrebu hemijskog oružja.

Neprofitna organizacija Mayday Rescue operacije je počela 2014. godine. Glasnogovrnik ove organizacije naveo je da je Le Mesurier svoj život posvetio pomaganju civila, naročito u Siriji.

"Želimo da ostane upamćen kao sjajan vođa, vizionar, drag kolega i prijatelj", naveli su iz organiazcije Mayday Rescue.

Sirijska civilna obrana izrazila je tugu i solidarnost s porodicom Le Mesurier i naglasila da Sirijci nikada neće zaboraviti njegove humanitarne napore.

"Bijele kacige" su nekoliko puta nominovane za Nobelovu nagradu za mir, a dokumentarni film o ovoj grupi je 2017. godine osvojio Oscara.

James Le Mesurier je bivši oficir britanske vojske koji je 2016. godine dobio Red Britanskog Carstva, viteško odlikovanje Britanske monarhije.