Svijet
0

Suhartovo zdravstveno stanje ponovo se pogoršalo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Doktori u Indoneziji tvrde da se stanje bivšeg lidera Suharta pogoršalo, sa znacima unutrašnjeg krvarenja i gomilanja tečnosti u njegovim plućima. Osamdesetšestogodišnji Suharto je prošle sedmice prebačen u bolnicu u Džakarti u kritičnom stanju.

Doktori tvrde da on pati od anemije i niskog krvnog pritiska zbog problema sa srcem i bubrezima, javio je BBC.

Suharto je preuzeo vlast 1966. i vladao je Indonezijom čeličnom pesnicom ukupno 32 godine. On i njegova porodica negirali su izvještaje da je ukrao milijarde dolara dok je bio na vlasti.

Suharto je odveden u bolnicu 4. januara i dobija dijalizu zbog problema s bubrezima, što je dovelo do izvjesnog poboljšanja. Vođa medicinskog tima koji liječi bivšeg lidera, dr. Mardjo Soebiandono, izjavio je da mu se stanje ponovo pogoršalo .

"On je lošije nego jučer, trebat će ostati u intenzivnoj njezi tako da ga možemo pomno nadzirati. Još više tečnosti nakupilo se u njegovim plućima i krv je uočena u njegovoj stolici i urinu, što je dovelo do pada nivoa hemoglobina", kazao je.

Doktori su ranije javili kako će mu trebati operacija ugradnje drugog pacemakera, ali da on još nije dovoljno dobro da se može podvrgnuti operaciji.

Suharto je živio tiho u Džakarti otkako je svrgnut u 1998. u jeku političkih nemira izazvanih azijskom finansijskom krizom.

Iako je optužen za pronevjeru golemih sredstava iz državnih fondova tokom tri decenije na vlasti, njegovi advokati uvijek su se uspješno pozivali na njegovo pogoršano zdravlje kako bi ga izvukli sa suđenja.

Suharto je proveo posljednje godine uglavnom po bolnicama, pateći od niza zdravstvenih problema, uključujući i moždani udar.