Svijet
0

Suharto pušten iz bolnice na kućno liječenje

FENA
Bivši indonezijski diktator Suharto napustio je bolnicu u srijedu, skoro mjesec dana nakon što je bio podvrgnut operaciji debelog crijeva kako bi mu se zaustavilo unutrašnje krvarenje.

Suharto (84) izgledao je blijedo, ali se smiješio i slabo je mahao rukom dok je prebacivan na nosilima u ambulantno vozilo koje će ga odvesti kući, javio je AP.

Direktor bolnice Pertamina dr. Adji Suprajitno izjavio je kako su se funkcioniranje Suhartovih bubrega kao i ostali vitalni znaci poboljšali.

"Suharto je želio ići kući jer je previše dugo bolnici, a ljekarski tim također vjeruje kako se medicinski tretman Suharta može prebaciti u njegovu kuću", kazao je on.

Bivši lider još ima poteškoća u kominiciranju i pamćenju, kazao je Suprajitno.

Suharto, koji je vladao Indonezijom čeličnom pesnicom dok nije bio svrgnut s vlasti 1998., optužen je 2000. za pronevjeru 600 miliona dolara državnih sredstava. On je otada pretrpio niz manjih moždanih udara i patio je od problema s probavom.

U ovom je mjesecu indoinezijski državni tužilac ovjavio kako je postupak protiv njega prekinut, pozivajući se na njegovo loše zdravlje i razbješnjujući kritičare koji krive bivšeg moćnika za smrt stotina hiljada ljudi.

U posljednjim sedmicama bilo je nekoliko manjih ali bučnih uličnih protesta.