Svijet
0

Sud otvorio put pogubljenju triju bombaša s Balija

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Indonezijski vrhovni sud dao je zeleno svjetlo za pogubljenje tri bombaša s Balija nakon što je odbio njihovu posljednju žalbu, saopćili su zvaničnici u petak.

Sud je poslao pismo uredu tužioca u Baliju potvrđujući odbijanje treće i posljednje peticije bombaša, što znači da je žalbeni proces iscrpljen, saopćio je predsjednik oblasnog suda Nyoman Gede Wirya.

"Vrhovni sud samo priznaje prvu žalbu, koja je već odbijena. Lopta je sada u rukama ureda tužioca kako bi izvršio presudu", kazao je on.

Državna novinska agencija Antara navela je riječi državnog tužioca Hendarmana Supandjija da su bombaši već odbili zatražiti pomilovanje od predsjednika, što je otvorilo put da se nađu pred streljačkim vodom.

"Na osnovu našeg zakona, kazna se već može izvršiti", izjavio je Supandji.

Glavni tužilac Balija Dewa Putu Alit Adnyana izjavio je da još nije primio pismo ali da je već odredio tim koji će nadzirati pogubljenje, koje će se obaviti izvan Balija.

"Već sam pripremio tim koji će se baviti pogubljenjem. On je spreman svakog trena", kazao je.

Tri člana regionalne terorističke mreže Jemaah Islamiyah - Amrozi, imam Samudra i Ali Ghufron - osuđeni su 2003. i drže se na otočnom zatvoru kod južne obale Jave.

Oni i dalje uporno prkose u vezi sa svojom vodećom ulogom u planiranju napada 2002. u kojem su ubijene 202 osobe, većinom strani turisti, u barovima i mjestima zabave na Baliju.

Osuđenici su izjavili da neće tražiti predsjedničko pomilovanje i kako se nadaju da će postati mučenici.

"Svi su oni u više navrata tvrdili da će tražiti oprost samo od Boga, ne od predsjednika. To je njihova vjera", izjavio je njihov advokat Fahmi Bachmid.