Bizaran slučaj
20

Student iz Zambije koji je u Rusiji osuđen na zatvorsku kaznu poginuo u Ukrajini

B. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Student iz Zambije Lemekhani Nyirenda je poginuo na prvoj liniji boreći se na strani Rusije u Ukrajini nakon što je pod nepoznatim okolnostima pušten iz zatvora.

Zambijski dužnosnici zatražili su od ruske vlade "hitno pružanje informacija o okolnostima" smrti 23-godišnjeg Lemekhani Nyirende, kojeg je sud 2020. godine osudio na temelju nejasnih optužbi za drogu.

Nyirenda je studirao nuklearni inženjering na Moskovskom institutu za inženjersku fiziku i radio kao kurir kada mu je nepoznata osoba predala paket s drogom, rekao je Reutersu njegov otac Edwin Nyirenda. Osuđen je na devet godina i šest mjeseci zatvora.

Prema izjavi Stanleyja Kakuboa, zambijskog ministra vanjskih poslova, zambijskoj vladi je tek 9. novembra rečeno da je Nyirenda ubijen iako je poginuo 22. septembra.

Zambijski dužnosnici sada traže informaciju kako je zatvoreni student završio na prvoj liniji rata.

“S obzirom na ovaj vrlo tužan razvoj događaja, Vlada Zambije zatražila je od ruskih vlasti da hitno dostave informacije o okolnostima pod kojima je građanin Zambije, koji je služio zatvorsku kaznu u Moskvi, mogao biti regrutovan da se bori u Ukrajini i nakon toga izgubiti život" rekao je Kakubo.

"Ministarstvo vanjskih poslova duboko je ožalošćeno zbog prerane smrti g. Nyirende pod takvim okolnostima i suosjeća s porodicom zbog njihovog gubitka."

Poznato je da je Rusija nudila prijevremeno puštanje na slobodu i obećavala novac za stotine zatvorenika u zamjenu za borbu u ratu protiv Ukrajine. Edwin Nyirenda, Nyirendin otac, vjeruje da se to dogodilo njegovom sinu.

"Služio je zatvorsku kaznu kad je regrutovan u vojsku da se bori u Ukrajini, ali ne znamo ko ga je regrutovao", rekao je Edwin Reutersu u intervjuu.

Prema Edwinu, njegov sin je bio u zatvoru zbog trgovine drogom dok je radio kao kurir. Predan mu je paket s drogom ali je osuđen nakon što policija nije uspjela pronaći osobu koja mu ga je predala.

Nyirendini posmrtni ostaci prebačeni su u grad Rostov na Donu na zapadnoj granici gdje će ga njegova porodica identificirati i pripremiti za repatrijaciju natrag u Zambiju.