Dvije godine zatvora
13

Stražari osuđeni jer nisu zaštitili Bjelorusiju od medvjedića

Klix.ba
Bjeloruski granični stražari osuđeni su na dvije godine zatvora jer nisu izvijestili o švedskom avionu koji je prešao granicu i ispustio stotine medvjedića sa prodemokratskim porukama u ovu zemlju.

Kaznu je izrekao Vrhovni sud Bjelorusije, a službenici će biti poslani u zatvor s maksimalnim osiguranjem. Prepirka o ovom događaju je prerasla u diplomatski rat između Bjelorusije i Švedske. Obje nacije su protjerale ambasadore druge zemlje nakon ispuštanja medvjedića 4. jula prošle godine kada Bjelorusija slavi Dan nezavisnosti.

Država nije javno saopćila o ovoj avionskoj "isporuci" do unazad dvije sedmice, kada je predsjednik Alexander Lukashenko kritikovao vojsku zbog toga što su dopustili avionu strane države da uđe u zračni prostor Bjelorusije. On je također otpustio ministra vanjskih poslova i generale koji su zaduženi za zračnu odbranu i graničnu patrolu.

Vlasti su uhapsile i dva civila, studenta žurnalistike koji je fotografije medvjedića postavio na svoju web-stranicu i menadžera koji je ponudio stan švedskim pilotima.