Svijet
0

Štrajk zaustavio vozove i autobuse u Njemačkoj

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Hiljade radnika njemačkog javnog sektora u tri zapadne pokrajine stupilo je danas u štrajk sa zahtjevom da im plate budu povećane za 6,5 odsto, što je izazvalo kolaps željezničkog i autobuskog saobraćaja.

Vozovi i autobusi ne saobraćaju u Frankfurtu, u pokrajini Hese, što je izazvalo velike probleme u njemačkoj finansijskoj prijestonici. U Sarlandu je zatvoreno stotine centara za dnevnu njegu i banke, a štrajk se osjeća i u bolnicama.

U Rajnland-Palatinatu rad je obustavilo više od 2 000 radnika javnog sektora, a ova brojka mogla bi da poraste na 5 000 tokom dana, saopštio je sindikat uslužnog sektora Verdi. Radnici su pokrenuli protest zbog višegodišnjeg obuzdavanja rasta plata i reformi tržišta rada koje su donijele rast konkurencije uz rekordnu stopu nezaposlenosti.

Štrajkači traže poovećanje plata za 6,5 odsto, odnosno za najmanje 200 eura mjesečno za oko dva miliona zaposlenih, navodi sindikat Verdi. Poslodavci su odbacili ovaj zahtjev kao nerealan tokom pregovora prošle sedmice, ali nisu dali alternativnu ponudu. Rasprava će biti nastavljena 12. marta.