Konflikt oko teritorije
21

Šta se dešava na Kipru: Kiparski Turci u sukobu s Britancima, oglasio se i Erdogan

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritikovao mirovne snage Ujedinjenih naroda na Kipru zbog blokade izgradnje ceste na tom otoku u Sredozemnom moru, ocijenivši tu akciju "neprihvatljivom", a ponašanje mirovnih snaga prema kiparskim Turcima pristranim.

Kipar je od 1974. godine podijeljen na južni, grčki dio, koji je članica Evropske unije, i sjeverni, turski dio, koji ne priznaje niti jedna država na svijetu osim Turske, a koji drži 35.000 svojih vojnika tamo. Mirovne snage Ujedinjenih naroda nalaze se u tampon zoni između sjevernog i južnog dijela otoka.

Govoreći nakon sastanka svoje vlade, Erdogan je rekao da Turska neće dopustiti nikakvo "nezakonito" ponašanje prema kiparskim Turcima.

Prije nekoliko dana ljutiti kiparski Turci tukli su se šakama i nogama sa grupom pripadnika međunarodnih mirovnih snaga jer su zaustavili graditelje ceste kroz tampon zonu pod kontrolom UN-a.

Napad se dogodio kada su mirovne snage stale na put cestarima koji su gradili cestu između sela Arsos, na otcijepljenom sjeveru otoka i etnički mješovitog sela Pila u tampon zoni između okupirane sjeverne trećine otoka i južne, međunarodno priznati dio Kipra.

"Sprečavanje kiparskih Turaka koji žive u Pili da dođu u svoju zemlju nije ni legalno ni humano", rekao je Erdogan.

Mirovnjaci su svoju nepristranost bacili u sjenu i fizičkim intervencijama protiv mještana te nesretnim izjavama nakon intervencije narušili svoj ugled na ovom otoku.

Jedan snimak prikazuje desetke kiparskih Turaka kako se približavaju mnogo manjoj skupini slovačkih i britanskih vojnika UN-a. Neki od mirovnjaka koji su pokušali spriječiti izgradnju ceste dobili su šake u lice dok su pokušavali stvoriti živi zid držeći se jedni za druge. UN je saopćio da su tri vojnika lakše ozlijeđena te da im je pružena liječnička pomoć.

Eskalacija koja nije dugo viđena

Ovakva eskalacija napetosti na otoku nije viđena godinama. Sporna cesta omogućila bi kiparskim Turcima izravan pristup selu Pila, zaobilazeći kontrolnu točku na sjevernom rubu britanske vojne baze.

Baza je jedna od dvije koje je Britanija zadržala na otoku otkako je Kipar stekao neovisnost od svoje kolonijalne vladavine 1960. godine.

Mapa na kojoj se vidi britanska baza Dhekelia
Mapa na kojoj se vidi britanska baza Dhekelia

Kiparski Grci gradnju ceste vide kao potez koji ima vojnu svrhu na osjetljivom mjestu duž tampon zone koja se proteže 180 kilometara duž linije razdvajanja s međunarodno nepriznatom državom kiparskih Turaka.

"Prijetnje sigurnosti mirovnih snaga Ujedinjenih naroda i šteta na imovini UN-a su neprihvatljivi i predstavljaju ozbiljan zločin prema međunarodnom pravu koji će biti procesuiran u skladu sa zakonom", stoji u saopćenju mirovnih snaga UNFICIP-a.

UN optužen za pristranost

Glasnogovornik UNFICIP-a Alim Siddiqui rekao je da UN neće odustati od "blokiranja ili osujećivanja izgradnje ceste nenasilnim sredstvima". Prema njegovim riječima, izgradnja ceste prekršila bi mandat mirovnih snaga da održe status quo unutar tampon zone.

Nakon incidenta, vlasti kiparskih Turaka okrivile su mirovne snage UN-a za izazivanje sukoba, nazvavši njihove postupke "neprihvatljivima", a izjavu UNFICIP-a "neutemeljenim optužbama". Optužili su UNFICIP da je "pristran" i rekli da bi međunarodne snage trebale "odmah prestati" opstruirati izgradnju ceste kao "humanitarnog" projekta.

"Ono što se očekuje od mirovnih snaga Ujedinjenih naroda je da opravdaju svoje ime i pridonesu pronalaženju rješenja za humanitarne potrebe svih strana na otoku." Nećemo prihvatiti svršen čin i nezakonitost na otoku", kazao je Erdogan poslije svega.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel i visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell osudili su napade i pozvali na smirenost.

Mirovne snage UN-a na Cipru su od 1963. kako bi "zelenom linijom" s jednog kraja otoka na drugi razdvojile Grke i Turke koji su stalno u smrtonosnom sukobu. Mandat misije za održavanje statusa quo tampon zone ojačan je 1974. godine, kada je Turska izvršila vojnu invaziju i okupaciju sjevernog dijela otoka nakon pokušaja državnog udara u Nikoziji od strane pristaša ujedinjenja s Grčkom.

Otcijepljeni sjeverni dio otoka, koji je okupirala Turska, priznaje samo Turska kao nezavisnu državu - "Tursku Republiku Sjeverni Kipar".