BBC
0

Šta s "obezglavljenim" ekstremistima?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tamilski tigrovi u Šri Lanki izgubili su dva lidera za samo nekoliko mjeseci, dok se među pakistanskim talibanima vodi borba oko nasljednika vođe Beitulaha Mehsuda, za koga se ne zna da li je poginuo ili je, kako tvrde njegovi saradnici, "teško bolestan".

Istovremeno islamske ekstremiste u Indoneziji čeka moguća budućnost bez Nurdina Topa, navodnog organizatora niza bombaških napada u kojima je poginulo više stotina ljudi.

Da li ove grupe predstavljaju veću ili manju prijetnju međunarodnoj sigurnosti kada su tako "obezglavljene"? To je bilo pitanje koje je BBC postavio Michaelu Shoyeru, bivšem operativcu CIA-e, koji je bio i šef odjela zaduženog za Osamu bin Ladena.

"Uvijek vam je drago kad eliminirate takve ljude, ali obavještajne službe u Sjedinjenim Državama, Britaniji ili nekoj drugoj zemlji naučile su da eliminiranje vođe nije naročito dobar način da se ukloni prijetnja neke pobunjeničke ili terorističke grupe", kaže on.

To posebno važi za grupe koje su jake i nužno se ne oslanjaju na vodstvo nekog pojedinca, napominje sagovornik BBC-a.

Na Bliskome i Dalekom istoku, kaže Shoyer, često je riječ o plemenski organiziranim zajednicama u kojima porodice i klanovi igraju važnu ulogu – postoji vrlo žilava rukovodeća struktura.

Pogibija nekoga ekstremističkog vođe može biti dobra stvar, ali ona istovremeno čini organizaciju koju je vodio manje predvidljivom, dodaje on.

"To bi bio slučaj kada bi vođa bio apsolutni vođa, a u takvim organizacijama obično postoji nekakvo vijeće, koje savjetuje vođu. Ipak, tačno je da je problem kada ne znate ko će biti novi vođa. Mogu da kažem da su obavještajne službe na Zapadu užasnute brojem talentiranih vođa kojima ti ljudi raspolažu. Kada uhvate ili ubiju nekog lidera, ustanove da je njegov nasljednik isto toliko sposoban", kaže Shoyer za BBC.

Međutim, u tim "obezglavljenim" grupama vlada izvjesna nervoza, primjećuje Shoyer, i sigurno će žaliti što su izgubile lidera – ali one imaju načine da riješe te probleme.

Pakistanska vojska još uvijek je raspoređena na plemenskim teritorijama, što vjerovatno znači da će se otpor u toj zemlji nastaviti, zaključuje za BBC Michael Shoyer, bivši operativac CIA-e i bivši šef odjela zaduženog za Osamu bin Ladena.