Svijet
0

Šta bi se moglo desiti s kandidatima koji ne dobiju mjesto u Bijeloj kući

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Troje predsjedničkih kandidata ove godine takmiči se za mjesto u Bijeloj kući. Ovo su neke od opcija koje očekuju "gubitnike" u takmičenju za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, a o kojima piše Reuters.

Hillary Clinton bi se mogla pojaviti kao prva žena koja će voditi američki Senat jer sve i ako ne pobjedi u utrci za predsjednika države, vjerovatno će dobiti podršku svoje partije i eventualno voditi Senat. Zvaničnici tvrde da bi upravo ona mogla biti "jedna od najmoćnijih i najuticajnijih osoba u Senatu".

Drugi kandidat, Barack Obama je karizmatičan i relativno mlad, pa bi se mogao opet uključiti u borbu za predsjednika nakon četiri godine, koliko traje predsjednički mandat, pa čak i nakon osam, ako neko drugi ponovo bude izabran.

Treći kandidat, John McCain bi jednostavno mogao sabrati svoj dosadašnji rad u kongresu i za dvije godine se penzionisati.

John McCain, kandidat Republikanaca suočit će se u novembru sa 60-ogodišnjom Hillary Clinton ili 46-ogodišnjim Barackom Obamom. McCain ima 72 godine i ako pobijedi bit će najstariji predsjednik SAD-a. Na drugoj strani, Clintonova bi bila prva žena predsjednik, dok bi Obama bio prvi crnac na mjestu predsjednika i uopšte jedan od najmlađih predsjednika ikad.

"Sve troje se nalaze u različitim situacijama, ali u svakom slučaju trebaju pokazati dozu prijatnosti i ako izgube ili će biti u nevolji," kaže James Thurber s Američkog univerziteta za predsjedničke i kongresne studije.

Najveći test će biti u tome koliko se brzo mogu oporaviti od razočarenja što nisu uspjeli ući u Bijelu kuću. To neće biti lako, zaključuje novinar Reutersa.