Svijet
0

Srušeni krov u Moskvi usmrtio preko 50 osoba

FENA
U rušenju krova Baumanske tržnice u Moskvi u četvrtak u zoru poginula je 51 osoba, a 32 su povrijeđene, saopćilo je rusko ministarstvo za vanredne situacije.

Kako je saopćio predstavnik Ministarstva za vanredne situacije Viktor Beljcov, ne može se sa preciznošću reći koliko osoba je ostalo zatrpano, ali se očekuje da će broj povrijeđenih rasti.

Spasilačke službe su objavile prije 20 sati po lokalnom vremenu da je 15 sati nakon nesreće operacija potrage za preživjelima upravo završena.

"Spasioci i psi tragači su pregledali cijelu zonu, gdje su se žrtve mogle naći, ali nisu našli nikoga", izjavila je glasnogovornica ministarstva Irina Andianova a navodi je Itar-Tass.

Većina žrtava su trgovci iz Kavkaza i centralne Azije, posebno Azerbejdžanci, saopćili su zvaničnici s lica mjesta.

Predsjednik Vladimir Putin zatražio je "detaljnu istragu" o uzrocima nesreće, koja se pripisuje kako debelom sloju snijega, koji je pao posljednjih dana, tako i slabosti kupole tržnice, koja nije mogla izdržati zbog greške u projektovanju ili slabom održavanju.

Gradonačelnik Moskve Jurij Lužkov isključio je mogućnost terorističkog napada podupirući takav zaključak izjavama svjedoka. Lužkov smatra i da greška u projektu nije vjerovatan uzrok nesreće. "Sva zdanja koja je projektovao Nodar Kančeli provjerena su poslije nesreće u parku Transval, pa i ova pijaca", rekao je Lužkov.

Baumansku pijacu projektovao je Nodar Kančeli, isti čovek koji stoji iza projekta vodenog parka Transval, koji se srušio u februaru 2004. i usmrtio 28 ljudi.

Kančeli je Interfaxu izjavio da je konstrukcija nestandardna i da ju je držao sistem sajli koje je trebalo redovno održavati.

Kančeli smatra da je mogući uzrok nesreće nepravilna upotreba objekta i neodržavanje.

Moskovski tužilac Anatolij Zujev izjavio je da je tužilaštvo krajem decembra upozorilo direktora tržnice zbog nepravilnog korištenja zgrade i neodržavanja, saopćila je agencija Ria novosti.