Svijet
0

Sredstva uložena u ekologiju višestruko se vraćaju

NINA
Novac koji se troši za zaštitu životne sredine može se višestruko isplatiti i tako pridonijeti globalnoj borbi protiv siromaštva, navedeno je u najnovijem izvještaju Ujedinjenih naroda o zaštiti životne sredine.

Autori ove studije su istaknuli da su šume vrednije kad ih se ne sječe, zato što drveće apsorbira štetne plinove i tako sprječava globalno zagrijevanje, prenijela je agencija Reuters.

Procjenjuje se da je u idućih deset do 15 godina potrebno uložiti po 60 do 90 milijardi dolara godišnje u zaštitu životne sredine, kako bi bio dostignut cilj da se prepolovi broj ljudi koji raspolažu samo jednim dolarom na dan. Trenutno u svijetu ima više od jedne milijarde ekstremno siromašnih ljudi.

Potrebno je uložiti dodatnih 80 milijardi dolara na godinu kako bi se u idućih 50 godina ublažilo globalno zagrijavanje, koje se pripisuje djelovanju plinova nastalih sagorijevanjem fosilnih goriva u fabrikama, elektranama i automobilima.

Stručnjaci smatraju da svaki dolar potrošen na osiguranje čiste vode i kanalizacije donosi četverostruko veću korist i to u vidu nižih troškova za zdravstveno osiguranje, veće radne produktivnosti i manjeg broja izostanaka iz škole.

Svaki dolar uložen u zaštitu koraljnih grebena može donijeti profit od čak pet dolara, zahvaljujući turizmu baziranom na ronjenju i obnovljivim ribljim fondovima.