Njemačka
0

Srednjoškolci prosvjeduju tražeći bolje uvjete u školama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nekoliko desetaka hiljada učenika njemačkih škola prosvjedovalo je u srijedu diljem Njemačke tražeći kvalitetnije obrazovanje i reformu školskog sustava u Njemačkoj.

"Očajni uvjeti u njemačkom školstvu napokon ne izazivaju samo frustracije nego i otvoren otpor", stoji na internetskoj stranici Organizacijskog odbora prosvjeda njemačkih školaraca.

Udruge učenika njemačkih srednjih škola, koje podupiru i inicijative roditelja diljem zemlje, zahtijevaju "besplatno i besklasno" školovanje za sve njemačke građane i ukidanje školarina na fakultetima.

"Odlučno se protivimo elitizmu i socijalnoj diskriminaciji te stoga tražimo ukidanje višedijelnog sustava srednjeg školstva", stoji u zahtjevima srednjoškolaca.

Oni upozoravaju na sve češće socijalno raslojavanje, pa djeca iz bolje stojećih obitelji pohađaju gimnazije, a djeca iz socijalno ugroženijih slojeva bivaju usmjeravana u tzv. realne i glavne škole, nakon kojih ne mogu studirati, nego samo izučiti zanimanje.

Učenici traže i veća ulaganja u obrazovni sustav, manje razrede te pristup nastavnom materijalu i za siromašnije učenike.

Unatoč najavama vlade Angele Merkel pri preuzimanju vlasti 2005. da će poboljšanje obrazovanja biti najvažnija zadaća te vlade, analitičari procjenjuju da se stanje, posebice zbog manjka nastavnika, pogoršalo. To je potvrdila i studija OECD-a koja je u ispitivanju obrazovnih sustava industrijski razvijenih zemalja njemački sustav svrstala među najslabije.

Sindikat nastavnika pozvao je svoje članove da učenike koji su zbog sudjelovanja u prosvjedima izostali s nastave "ne kazne prestrogo".