Svijet
0

Srbija: U ponoć ističe rok za predaju lista i zaključenje spiskova

FENA
Rok za podnošenje izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima u Srbiji ističe u ponoć.

Republička izborna komisija do 10. januara treba da utvrdi i objavi u "Službenom glasniku" zbirnu izbornu listu, a najkasnije do tada stranke i koalicije mogu i da povuku liste.

Za izbornu kampanju ostalo je još 14 dana, jer predizborna tišina počinje 18. januara u ponoć.

Republička izborna komisija (RIK) je do sada proglasila 17 izbornih lista, sa 3.374 kandidata za poslaničke mandate.

Rok za zaključenje biračkih spiskova ističe također u ponoć, a RIK do 8. janaura u ponoć treba da objavi ukupan broj birača koji će moći da glasaju na izborima.

Do 18. januara birači će moći da traže izmjene u biračkim spiskovima samo na osnovu odluke suda, a konačan broj birača bit će objavljen do 19. januara u ponoć.

RIK je proglasio danas izbornu listu Koalicije Albanaca Preševske doline, kao 17. po redu, dok je izbornoj listi "Socijaldemokratija Nenad Vukasović" naložio da u roku od 48 sati dostavi nedostajuće potpise birača.

Među 17 lista nalaze se četiri liste koje su predali predstavnici nacionalnih manjina, i to Savez vojvođanskih Mađara, koalicija Lista za Sandžak, Unija Roma Srbije i koalicija albanskih stranaka sa juga Srbije.

Za ulazak u parlament potrebno je da lista osvoji najmanje pet posto glasova, dok za stranke nacionalnih manjina taj cenzus ne važi.

Organi općinske uprave nadležni za vođenje biračkog spiska dužni su da zaključe te spiskove do večeras u ponoć i da ih u roku od 24 sata proslijede RIK-u.

Zahtjevi za upis u posebnu evidenciju birača u inozemstvu i Crnoj Gori zainteresirani su mogli da podnesu do 31. decembra, a posebni izvodi iz biračkog spiska za biračka mjesta u inozemstvu treba da se zaključe i dostave RIK-u također do večeras u ponoć. Isti rok važi i za dostavljanje podataka o biračima koji se nalaze u pritvoru, na izdržavanju zavodskih sankcija, kao i na odsluženju vojnog roka ili vojnoj vježbi, podsjeća Tanjug.

Broj birača koji budu upisani u posebne izvode iz biračkog spiska ne ulazi u ukupan broj birača.