Svijet
0

Srbija: Prijetnje sudskom vještaku iz slučaja Đinđić

FENA
Nepoznate osobe uputile su prijetnje porodici profesora dr. Dušana Dunjića, vještaka medicinske struke na suđenju optuženima za ubojstvo na premijera Srbije Zorana Đinđića, piše beogradski dnevnik "Blic" od petka.
Prijetnje su upućene prije desetak dana zbog vještačenja i svjedočenja dr. Dunjića u tom postupku, a nadležni su, nakon što ih je on o tome obavijestio, njemu i njegovoj porodici dodijelili zaštitu pripadnika Posebne policijske postrojbe za zaštitu sudionika kaznenih postupaka MUP-a Srbije.

Policija nije utvrdila tko je uputio prijetnju, piše "Blic", ali se pretpostavlja da je ona stigla od nekoga iz okruženja kriminalnog "zemunskog klana", pri čemu nije isključena ni mogućnost da je to netko od petorice optuženih za ubojstvo premijera Đinđića, koji su još u bijegu.

Dr. Dunjić je, zajedno s vještakom-balističarom Milanom Kunjadićem, u nalazu s vještačenja potvrdio navode optužnice Specijalnog tužiteljstva za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, te odbacio tvrdnje obrane da je na premijera Đinđića i njegovog tjelohranitelja Milana Veruovića ispaljeno više od dva metka, kao i da je pucano s neke druge lokacije, a ne s one koja je navedena u optužnici. Te je zaključke domaćih vještaka nedavno potvrdio i njemački Institut za kriminalistiku iz Wiesbadena.

Prijetnja sudskom vještaku tek je posljednja u nizu prijetnji koje su upućivane sudionicima procesa koji je, pred Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu, počeo krajem prosinca 2003. godine: predsjednici sudskog vijeća, sutkinji Nati Mesarević netko je ostavio crvene ruže na pragu njene vikendice neposredno prije saslušanja prvooptuženog Milorada Ulemeka Legije (koji na vratu ima istetoviranu crvenu ružu) u svibnju 2004. godine, a iste godine u sudnicu Specijalnog suda nekoliko pripadnika bivše Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, čiji je Ulemek bio zapovjednik, došlo je odjeveno u majice s aplikacijama crvene ruže.

Prijetnje su upućivane i sucu Marku Kljajeviću, koji je do ljeta ove godine predsjedao sudskim vijećem u procesu ubojicama Đinđića i napustio sudstvo, kao i glasnogovornici Specijalnog suda Maji Kovačević Tomić, kojoj je nepoznati mladić, preko radnika osiguranja, došavši pred ulaz njene kuće, poručio: "Neće joj pomoći ni deset takvih kao što si ti".

Meta napada bila je čak i Gordana Filipović Đinđić, sestra ubijenog premijera, koju su ispred kuće dočekali također nepoznati napadači, uboli je iglom i ubrizgali sredstvo za omamljivanje, nakon čega je izgubila svijest.



Tijekom sudskog postupka protiv 13 optuženih za ubojstvo premijera Đinđića, također, ubijena su dva svjedoka: Kujo Kriještorac koji je vidio neke od optuženih pred zgradom iz koje je pucano na premijera, te svjedok-pokajnik Zoran Vukojević Vuk, koji je nakon mučenja ubijen početkom juna ove godine, na čijem su tijelu nađeni tragovi DNK prije dva tjedna uhićenog Aleksandra Simovića, pripadnika "zemunskog klana" kojega optužnica tereti da je asistirao drugooptuženom pripadniku Jedinice za specijalne operacije Zvezdanu Jovanoviću dok je pucao na premijera 12. marta 2003. godine.