Svijet
0

Srbija od Haškog suda traži poštovanje svih prava optuženog Vojislava Šešelja

FENA
Nacionalni savjet za suradnju s Haškim sudom uputio je u srijedu formalni zahtjev tom sudu da poštuje sva prava haškog optuženika Vojislava Šešelja, koji 12 dana štrajka glađu, potvrdio je član Nacionalnog savjeta i ministar uprave Zoran Lončar.

"Upozoravamo da je do sada bilo i suviše tragičnih događaja u Haškom sudu", kazao je ministar Lončar agenciji Beta, dodajući da će Haški sud "snositi svu odgovornost za eventualne posljedice" Šešeljeva štrajka glađu.

Sam optuženi Šešelj u srijedu je odbio dolazak na statusnu konferenciju, tvrdeći da je "suviše slab", da mu "glas nije snažan kako bi želio" i da "ne bi mogao podnijeti" prijevoz do sudnice, te mu je zbog toga sudsko vijeće nametnulo branitelja po službenoj dužnosti.

Optuženi Šešelj je štrajk glađu započeo tražeći da se iz procesa ukloni nametnuti mu branitelj u pripravnosti, da haški sud registrira njegove pravne savjetnike, kao i da mu svi dokumenti budu dostavljani napismeno i na srpskom jeziku, dok je četvrti zahtjev, da se ukinu ograničenja na posjete supruge, haški sud ispunio.

Šešelj je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, a suđenje bi trebalo početi 27. novembra.