Svijet
0

Srbija obećala poduzeti akciju nakon izvještaja o tretmanu mentalno hendikepiranih

FENA
Foto: MDRI/File
Foto: MDRI/File
Zvaničnik vlade Srbije obećao je u četvrtak istražiti da su mentalno hendikepirana djeca zlostavljana u psihijatrijskim bolnicama te zemlje i institucijama za društvenu brigu.

U izvještaju koji je u srijedu objavio Institut za prava mentalno hendikepiranih (MDRI), sa sjedištem u Sjedinjrnim Državama, navodi se da Srbija zanemaruje i loše postupa prema svojim mentalnim bolesnicima, držeći neke pacijente zavezane za krevete godinama bez odgovarajuće brige, javio je AP.

"Taj problem mora biti riješen. Vlada će se pozabaviti njime što skorije", izjavio je ministar pravde Dušan Petrović.

On je izjavio da će svako za koga se ustanovi da je zlostavljao pacijente biti kažnjen, ali nije kazao kakvu bi akciju vlada mogla poduzeti niti da li će zvanična istraga biti pokrenuta.

Ostali vladini zvaničnici izjavili su u srijedu da je izvještaj pretjerivanje iako je tačan u brojnim aspektima. Ministar za socijalna pitanja Rasim Ljajić strogo je naredio da jedna od institucija navedenih u izvještaju prestane primati djecu.

Ljajić je, ipak, nazvao izvještaj "malicioznim", tvrdeći kako sugerira da Srbija namjerno zlostavlja svoje pacijente, što je okarakterisao kao "neprihvatljiv" navod.

U četvrtak je ministar zdravstva Tomica Milosavljević ponovio kako izvještaj "izgleda politički zloupotrijebljen" jer grupa nije ostvarila nijedan kontakt sa srbijanskim institucijama i prvo je objavila izvještaj u medijima.

Grupa za prava hendikepiranih priznala je izvjesna poboljšanja koja prate tranziciju Srbije ka demokratiji nakon niza ratova u 1990-im, ali je ukazala kako je potrebno mnogo toga učiniti.

Izvještaj MDRI-a, popraćen slikama i snimcima, dobio je veliki publicitet u vodećim medijima Srbije i bio je povod za javne rasprave.

Nezavisni radio B92 naveo je riječi zvaničnika iz Centra za hendikepirane osobe Kulina da se djeca povremeno vežu za krevete, ali "samo na 15 do 20 minuta" i kada su u poziciji da naškode sebi.