Nakon 15 mjeseci u orbiti
1

Spustio se tajni avion X-37B

Klix.ba
Američki robotski svemirski avion X-37B se konačno vratio na Zemlju i tako završio misterioznu misiju u orbiti koja je trajala 15 mjeseci.

Bespilotna letjelica X-37B, poznata i kao Orbitalno testno vozilo-2 (OTV-2), se spustilo u vojnu bazu Vandenberg u Californiji. Spuštanje je označilo kraj drugog leta letjelice, misije koja je trajala 15 mjeseci, a čiji su cilj i svrha još uvijek nepoznati.

Zvaničnici vazduhoplovnih snaga su izjavili da je avion sigurno sletio.

"Tim Vanderberg je uložio više od godinu dana teškog rada u pripremama za današnje slijetanje, a danas konačno možemo ubrati plodove tog rada. Ponosna sam na naš tim, jer smo uspjeli da izvršimo slijetanje sigurno i usšješno", kazala je pukovnica Nina Armagno, zapovjednica 30. svemirskog krila u Vanderbergu.

X-37B je u orbiti ostao 469 dana, duplo više nego što OTV-1 na svom putovanju. Prema riječima zvaničnika, letjelica je za vrijeme misije obavljala "orbitalne" eksperimente.

OTV-2 je lansiran 5. marta 2011. godine iz vazduhoplovne baze Cape Canaveral u Floridi, na leđima rakete Atlas 5. u orbiti je trebao ostati 270 dana, ali je kasnije odlučeno da misija traje mnogo duže.

Šta je tačno X-37B toliko dugo radio u orbiti je vojna tajna. Nisu poznati ni ciljevi ni svrha. Već se špekuliše da bi ova letjelica mogla biti neka vrsta svemirskog oružja – neki sofisticirani sistem za uništavanje satelita. Neki eksperti vjeruju i da ova letjelica predstavlja orbitalnu špijunsku platformu, prenosi Mashable.

Vazduhoplovne snage insistiraju da ovaj avion ne radi ništa loše stotine kilometara iznad površine Zemlje.

X-37B izgleda kao manji primjerak NASA-inih svemirskih šatlova, koji se odnedavno više ne koriste. Letjelica je duga 8,8 metara, a široka 4,5 metara. U orbiti može ostati toliko dugo zahvaljujući mreži solarnih panela.

Boeing planira izgraditi veću varijantu letjelice, nazvanu X-37C, koja bi mogla prevoziti do šest astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Naredna misija za X-37B je planirana za jesen ove godine.