Gordon Brown
0

"Sporazumom u Sjevernoj Irskoj osiguran trajan mir"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sporazumom dviju vodećih političkih stranaka u Sjevernoj Irskoj o prijenosu policijskih i pravosudnih ovlasti s Londona na Belfast do 12. aprila osiguran je trajan mir i vlast se nalazi u rukama građana Sjeverne Irske, ocijenio je u petak premijer Velike Britanije Gordon Brown.

Brown je istaknuo da je dogovor bio moguć zbog "novog duha međusobne suradnje i uvažavanja", prenosi BBC.

Nesporazumi dviju stranaka, republikanskog Sinn Feina, naklonjenog ujedinjenju Irske, i Stranke demokratskih unionista, koja se zalaže za očuvanje tijesnih veza s Londonom, prijetili su da dovedu do rušenja koalicijske vlade katolika i protestanata.

Irski premijer Brian Cowen rekao je da je postizanjem sporazuma ostvaren nužan korak ka miru, stabilnosti i sigurnosti u toj konstitutivnoj državi Ujedinjenog Kraljevstva, što predstavlja "osnovu za bolju budućnost".

Demokratski unionisti odlučili su da prihvate sporazum o prijenosu ovlasti nakon desetodnevnih pregovora sa Sinn Feinom i britanskim i irskim premijerom.

Sjeverna Irska će ovim sporazumom, čijim su prihvaćanjem u četvrtak završeni pregovori, dobiti prvog ministra pravde.

Sporazum predstavlja jedan od najvažnijih koraka ka učvršćivanju dogovora o političkom preuređenju Sjeverne Irske iz 1998. godine, poznatoga kao dogovor "Dobri petak", kojim su završena tri desetljeća sektaškog nasilja koje je odnijelo 3.600 života.

Pregovori dviju stranaka bili su u zastoju zbog neslaganja oko datuma prenošenja ovlasti, kao i pitanja uspostavljanja komisije za nadgledanje parada, koje predstavljaju dio kulturne tradicije zemlje, ali i sredstvo iskazivanja političkih stavova, navela je agencija Reuters.

Većinu parada organiziraju unionisti, koji ističu njihov tradicionalan značaj, dok protivnici naglašavaju da je to postala tradicija diskriminacije, ugnjetavanja i nasilja nad katolicima.