Svijet
0

Sporazum o energetskoj sigurnosti na Karibima

FENA
Predsjednici devet karipskih zemalja potpisali su na Trećem energetskom samitu "Petrocaribe" u Caracasu u Venecueli sporazum o energetskoj sigurnosti regije.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez predložio je taj sporazum kojim je Venecuela obećala da će garantirati snabdijevanje energijom i pružanje pomoći zemljama u regiji i razvijanje alternativnih izvora energije.

Sporazum su potpisali Haiti, Granada, Sent Vinsent i Granadini, Nikaragva, Jamajka, Surinam, Dominikanska Republika, Belise i Kuba.

Na kraju plenarnoga radnog sastanka koji je trajao u subotu do kasno u noć Chavez je predložio da se samit održava svakih šest mjeseci i da se sljedeći skup održi u Nikaragvi.

Sastanku na vrhu prisustvovali su šefovi država i predstavnici 14 zemalja regije, a nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega bio je u svojstvu posmatrača.

Nikaragva je u subotu postala 15. članica Petrocaribea.

Šefovi država karipske regije potpisali su i političku deklaraciju kojom se utvrđuju principi saradnje u oblasti energije, zasnovani na uzajamnoj pomoći, uz izraženu podršku multipolarnom svijetu.

Razgovaralo se i o planovima izgradnje novih naftnih polja i rafinerija, elektrana i o drugim projektima u oblasti energetske infrastrukture, uz tehničku i finansijsku pomoć Venecuele.

Chavez je u svome govoru najavio da se razmatra i mogućnost izgradnje karibskog plinovoda, od Malih Antila, Haitija, Dominikanske Republike i Jamajke do Kube, prenio je Itar-Tass.

Od 2005. godine, kada je Chavez osnovao Petrocaribe, 14 zemalja se priključilo ugovoru iz Venecule, koja im je pomogla da finansiraju skoro polovinu vlastitih potreba za naftom pod povoljnim uvjetima.

Karipske zemlje sada ulažu skoro milijardu dolara u nabavku goriva, a zahvaljujući niskim kamatama, manjim od jedan posto, uštede i do 450 miliona dolara, iznio je Chavez.

On je obećao karipskim nacijama da će podmiriti sve njihove potrebe za naftom u godinama koje dolaze, insistirao je na jedinstvu regije i zatražio veću nezavisnost od SAD-a, prenijele su svjetske agencije.

Predsjednik Venecuele smatra da će cijena nafte uskoro dostići 100 dolara po barelu, ali je dodao da Karibljani ne bi trebalo da imaju problema takve vrste u ovom stoljeću i kasnije, navodi se u izvještaju agencije AP iz Caracasa.