Bangladeš
0

Specijalni tribunali će suditi paravojnim snagama

FENA
Bangladeška vlada osnovat će specijalne tribunale koji će suditi pripadnicima paravojnih snaga "Strijelci Bangladeša" (BDR) u čijoj pobuni je prošle sedmice ubijeno najmanje 80 osoba, većinom oficira, dok se više od 70 vodi kao nestalo, saopćili su vlada i vojni zvaničnici.

Ministar u vladi Sajed Ašraful Islam izjavio je da je odluka o osnivanju tribunala donijeta u subotu kasno navečer na sastanku kabineta kome je predsjedavala premijerka Šeik Hasina.

Bilo kakve dodatne informacije o tribunalima nisu saopćene, ali je od Ministarstva unutarnjih poslova zatraženo da prve rezultate istrage, tokom koje je, prema policiji, identifikovano 1.000 pripadnika BDR-a, preda u roku od nedjelju dana.

Hasinina vlada će također uplatiti milion taka (14.520 američkih dolara) porodicama svakog poginulog, javio je u nedjelju Reuters.

Pobuna pripadnika BDR-a, koji čuvaju granice Bangladeša, okončana je u četvrtak pošto je im Hasina najprije ponudila amnestiju, a zatim zaprijetila odlučnijom akcijom.

Portparol vojske general Mahmud Hasan izjavio je da se 72 oficira i dalje vode kao nestali poslije pobune graničara zbog niskih plata i navodne diskriminacije nadređenih oficira iz sastava regularne vojske Bangladeša.

Bangladeš, siromašna južnoazijska zemlja, pretrpjela je, poslije dobijanja nezavisnosti 1971. nekoliko državnih udara, ali prema riječima bangladeških zvaničnika prošlonedjeljna pobuna nije bila politički motivisana.