Svijet
0

Španski premijer Rajoy: Katalonski referendum bio je antidemokratski

Anadolija
Mariano Rajoy (Foto: Anadolija)
Mariano Rajoy (Foto: Anadolija)
Španski premijer Mariano Rajoy izjavio je kako je neobavezujući referendum u Kataloniji održan u nedjelju pokazatelj da je proces koji se vodio u vezi sa postizanjem nezavisnosti te pokrajine bio "neuspješan i antidemokratski", kao i da pokazuje slabosti katalonske vlade.

“Ono što se desilo u Kataloniji niti je referendum niti plebiscit. To je pokazatelj da je proces nezavisnosti bio neuspješan i pritom, antidemokratski. U Kataloniji posljednje dvije godine troši se iz javnog budžeta i krše se zakoni upravo zbog tog glasanja. Na kraju, dvije trećine Katalonaca se nisu uopšte odazvali pozivu da glasaju. To je pokazatelj slabosti Vlade Katalonije“, izjavio je Rajoy.

On je kazao da nije promijenio političke stavove, istaknuvši da niko od njega ne može očekivati da odobri “nefer i nelegalni referendum“.

“Ja sam premijer Španije i moram odgovoriti svim građanima ove zemlje. Naša vlada, prije svega, cilja da se bori sa najvećom ekonomskom krizom u našoj historiji. Iako je nismo u potpunosti prevazišli, počeli smo dobijati pozitivne rezultate. A kada ovu ekonomsku krizu ostavimo za sobom, i Katalonija, kao i ostatak Španije, bit će puno jača“, poručio je španski premijer.

Na izjavu predsjednika Vlade Katalonije Artura Masa da se “pitanje nezavisnosti Katalonije mora internacionalizirati“, Rajoy je kazao da niko nije podržao plebiscit u Kataloniji upravo zato jer je Ustavni sud Španije ocijenio cijeli proces nelegitimnim.

“Nijedna država nije podržala Kataloniju i jako sam zadovoljan zbog toga. Temelji Evropske unije jesu demokratija, sloboda i zakoni. I ne možete uraditi ništa što krši ove temelje“, zaključio je Rajoy.

Na neobavezujućem referendumu u Kataloniji, koji je održan 9. novembra, glasalo je 2,3 miliona građana, odnosno 40 posto, od kojih je 81 posto glasalo za nezavisnost.