Svijet
0

Španija zahtijeva objašnjenje američkog prisluškivanja

FENA
Sjedište Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a
Sjedište Agencije za nacionalnu sigurnost SAD-a
Španija je zatražila od SAD-a da pruži detalje navoda o prisluškivanju, u jeku izvještaja da je Washington nadzirao više od 60 miliona telefonskih razgovora u Španiji u mjesec dana.

Američki ambasador u Španiji, koga je pozvao na razgovore njegov španski kolega, obećao je "razjasniti sumnje" koje su se pojavile oko navodnog špijuniranja koje je vršila njegova zemlja, prenosi BBC.

Ministar Inigo Mendez de Vigo izjavio je da je takva praksa, ako se pokaže tačnom, "neprimjerena i neprihvatljiva".

Delegacija EU-a sastat će se sa zvaničnicima u Washingtonu kako bi im prenijela svoje brige.

Očekuje se da predstavnici komisije za građanska prava Evropskog parlamenta, te komisija za pravosuđe i unutrašnja pitanja razgovaraju sa članovima američkog Kongresa i sigurnosnim zvaničnicima kako bi prikupili informacije o nedavnim navodima o američkom špijuniranju evropskih čelnika i građana.

Njemačka kancelarka Angela Merkel također će poslati obavještajne zvaničnike u Washington kako bi tražili odgovore na tvrdnje da su njeni telefonski razgoviori prisluškivani duže od decenije.

Njemački mediji javili su da su SAD prisluškivale telefon Angele Merkel više od decenije - i da je taj nadzor okončan prije samo nekoliko mjeseci.

Posljednji navodi, objavljeni u španskim novinama El Mundo, su da da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) prisluškivala desetine miliona telefonskih poziva, tekstovnih poruka i e-mailova španskih građana u decembru 2012. i u januaru 2013. Nadzor je navodno dostigao vrhunac 11. decembra.

Bijela kuća do sada je odbijala komentirati izvještaj El Munda.

Nije jasno kako se navodno špijuniranje obavljalo, da li je to bilo putem optičkih kablova, podataka dobijenih od telekomunikacijskih kompanija ili drugim sredstvima.

U izvještaju se navodi da je NSA prikupljala podatke o adresama ili e-mailovima pošiljaca i primalaca, skupa s njihovim IP adresama, obimu poruke, i ponekad o naslovu poruke.

NSA