Svijet
0

Španija: Protesti protiv mjera štednje i korupcije

FENA
Uz pozive na ostavku nekoliko desetaka hiljada demonstranata protiv štednje i korupcije preplavilo je Madrid u subotu dok Španiju potresaju nezaposlenost i recesija.

Protestovali su nastavnici, ljekari, medicinske sestre, feministički pokreti, ekolozi krećući se prema Trgu Neptuno. Uz povike "Ostavka" većina je nosila transparente s natpisima "Ne" koji režu škare. Na drugima su pozivali premijera Mariana Rajoya na odlazak, ili su isticali "Ne" diktaturama banaka.

Sudionici protesta su se žalili na budžetske rezove, korupciju i pad kvalitete zdravstvenog sistema. Jedan mladi ljekar je naglasio da zabrinjava što vlada ne obraća pažnju na proteste iako su se ujedinili svi i ljekari, vatrogasci i rudari.

Protest u subotu je održan na godišnjicu pokušaja državnog udara koji je užasnuo mladu špansku demokraciju 23. februara 1981. godine.

Osim u Madridu protesti su održani u desetak gradova, a više hiljada ljudi se okupilo u Barceloni, Valenciji i Sevilji.

Među okupljenima u Madridu bilo je puno zaposlenika aviokompanije Iberija koja planira ukinuti 3.800 radnih mjesta. Bijes okupljenih je izazvala politika štednje koju godinu dana provodi vlada Mariana Rajoya koji nastoji namiriti 150 milijardi eura do 2014.

Do sada nedodirljivu monarhiju potresa neviđeni skandal. Zeta kralja Juana Carlosa, Inaki Urdangarina je u subotu ispitivao sudac Baleara u sklopu istrage o pronevjeri nekoliko miliona eura državnog novca.

U petak je kraljevska kuća demantirala moguću abdikaciju kralja Juana Carlosa (75).