Svijet
0

Spalila se tibetanska monahinja

FENA
Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)
Tibetanska monahinja se spalila u znak protesta protiv kineske dominacije nad himalajskom regijom i tim činom dala podršku dalaj-lami, saopćile su u subotu organizacije za odbranu ljudskih prava i mediji.

Yeshi Khando je izgovarajući molitvu koja se prakticira u tibetanskom budizmu spalila u blizini regionalne policijske stanice u Ganzi, precizirale su grupa Slobodni Tibet sa sjedištem u Velikoj Britaniji, asocijacija Međunarodna kampanja za Tibet (ICT) i Radio slobodna Azija (RFA), koji finansiraju Sjedinjene Američke Države.

Četrdeseti sedmogodišnja vjernica "je uputila poziv za povratak dalaj-lame" i zaželjela mu "dug život", aludirajući na duhovnog vođu Tibeta u egzilu, objavio je RFA, pozivajući se na anonimne izvore.

"Ona je uputila i poziv za slobodu Tibeta", dodao je RFA.

Njeno tijelo su odnijele snage sigurnosti i policija da bi ga predali porodici.

U srijedu, jedan visoki službenik Kineske komunističke stranke na Tibetu Chen Quanguo, pozvao je da se ocijeni "patriotizam" budističkih svećenika i monahinja i postavi crvena zastava Narodne republike na manastire.

Stotinu i trideset Tibetanaca se spalilo u Kini od 2009. godine i većina je umrla, prema ICT-u i RFA-u.

Najveći broj samospaljivanja dogodio se u novembru 2012. godine u toku priprema za Kongres Kineske komunističke stranke, ali otada ih je manje.