Svijet
0

Somalski pirati povećali broj napada

FENA
Somalski pirati izvode sve žešće i sofisticiranije napade pa je potrebna veća međunarodna mobilizacija kako bi se osigurao Indijski okean, izjavio je u petak jedan visoki zvaničnik Međunarodnog pomorskog ureda.

"Somalski pirati su dali industrijsku dimenziju piratstvu. Ovo je uznemirujuća promjena", izjavio je za AFP Pottengal Mukundan, direktor Centra za praćenje piratstva pri Međunarodnom pomorskom uredu sa sjedištem u Kuala Lumpuru.

"Oni su povećali broj napada jer dobivaju veće otkupnine", kazao je Mukundan navodeći da su 162 napada izvedena od početka godine uz obale Somalije.

"Pirati sada kontroliraju 21 brod sa 405 talaca", dodao je on.

"Situacija je postala vrlo ozbiljna. Od 2007. godine, zbog piratstva su ubijene 62 osobe", precizirao je zvaničnik Centra koji prati situaciju od 1991. godina.

"Nasilje i prijetnje su bez presedana i neprihvatljive", kazao je Mukundan . "Želimo da više pomorskih sredstava bude na raspolaganju kako bi se mogli zaštiti brodovi u somalskim vodama".

Međunarodni pomorski ured je zabrinut zbog činjenice da su neke zemlje pokušale da smanje nadzor u vodama oko Afričkog roga, gdje su sada raspoređeni ratni brodovi evropskih snaga Atalante.

Posljednjih šest mjeseci, pirati nisu oklijevali da zatvaraju mornare u zamrzivače na jednom teretnom brodu koji je prevozio meso ili da organiziraju lažna pogubljenja, navodi Ured.

Ured poziva zemlje da "gone i sude" zarobljene pirate, kao što su nedavno učinile Južna Koreja i Belgija.