Potonuo 1717. godine
0

U olupini piratskog broda pronađeno šest skeleta

D. B.
Istraživački tim Piratskog muzeja Whydah u Cape Codu u Massachusettsu pronašao je šest skeleta u olupini piratskog broda.

Muzej je saopćio da su skeleti pronađeni na obali Massachusettsa, a jedan od njih bi mogao pripadati kapetanu broda koji predstavlja jedinu potvrđenu piratsku olupinu. Brod je potonuo 1717. godine.

Pronađeni skeleti su sadržavali masu materije te se trenutno analiziraju. Istraživanje predvodi istraživač Barry Clifford zajedno sa svojim timom arheologa.

Tim istraživača se nada da će skeeti dovesti do identifikacije pirata, a možda i do njihovih živih potomaka.

Kapetan broda je bio Black Sam Bellamy za kojeg se veže tragična ljubavna priča. Legenda kaže da se Bellamy vraćao svojoj partnerici kada je oluja zahvatila njegov brod, a preživjele su samo dvije osobe.

Istražiteljski tim muzeja je 2018. godine došao do Bellamyjeve DNK zahvaljujući potomku iz Engleske, a to će pomoći da se ustanovi da li jedan od pronađenih skeleta pripada kapetanu.

Piratski muzej Whydah sadrži hiljade artefakata s broda koji predstavljaju uvid u živote pirata, a koji su plovili morima u 17. i 18. stoljeću.