Ikona mora
0

Najveći brod za krstarenje na svijetu kreće na svoje prvo putovanje

I. M.
Foto: X.com
Foto: X.com
Najveći brod za krstarenje na svijetu danas odlazi iz Miamija na Floridi na svoje prvo putovanje. Ikona mora duga 365 metara ima 20 paluba i može primiti najviše 7.600 putnika. U vlasništvu je Royal Caribbean Group.

Izgradnja Ikone mora koštala je dvije milijarde dolara. Sada ima sedam bazena, šest tobogana i više od 40 restorana, barova i salona, piše BBC.

Plovilo ide na sedmodnevno putovanje, a ekolozi upozoravaju da će brod na tečni prirodni plin ispuštati štetni metan u zrak.
"To je korak u pogrešnom smjeru. Procijenili bismo da korištenje LNG-a kao brodskog goriva emituje preko 120 posto više emisija stakleničkih plinova nego brodsko plinsko ulje", rekao je Bryan Comer, direktor Pomorskog programa u Međunarodnom vijeću za čisti transport (ICCT).
Ranije ove sedmice, ICCT je objavio izvještaj u kojem se tvrdi da je emisija metana iz brodova na LNG veća od trenutnih propisa. LNG ne gori kao tradicionalna brodska goriva kao što je lož ulje, ali postoji rizik od ispuštanja metana koji u atmosferi zadržava 80 puta više toplote od ugljen-dioksida. Smanjenje ovih emisija smatra se ključnim za usporavanje globalnog zagrijavanja.

Portparol Royal Caribbean-a citiraju rekao je da je Ikona mora 24 posto energetski efikasnija nego što to zahtijeva Međunarodna pomorska organizacija za moderne brodove. Kompanija planira uvesti net-zero brod do 2035. godine.