Za tri miliona dolara
0

Somalski pirati oslobodili tajlandski brod

FENA
Foto: AFP/Turkish Army/File
Foto: AFP/Turkish Army/File
Somalski pirati saopćili su u nedjelju da su oslobodili tajlandski brod Thai Union 3 nakon što su dobili otkup od tri miliona dolara.

"Oslobodili smo brod kada smo dobili tri miliona dolara otkupa. Posada broda je sigurno napustila somalsku obalu", izjavio je Reutersu pirat Hasan.

Ribarski brod, koji je pripadao najvećem azijskom izvozniku konzervirane tune Thai Union Frozen Products, prati su oteli 29. oktobra prošle godine u Indijskom okeanu, oko 320 kilometara sjeverno od Sejšela, a na njemu su bila 23 Rusa, dva Filipinca i dvojica iz Gane.

Nepostojanje stabilne vlade u Somaliji od početka devedesetih godina doprinijelo je jačanju pirata, koji su prošle godine u prosjeku dobivali oko dva miliona dolara za otkup, navela je agencija Associated Press.

U zatočeništvu somalski pirati još drže više od 130 talaca, a njihove otmice nije zaustavilo pojačano prisustvo stranih ratnih mornarica u Indijskom okeanu i Adenskom zalivu.

Iz mirovne operacije Evropske unije EU NAVFOR u Somaliji potvrdili su u nedjelju rano ujutro da su plovilo za ribolov pod tajlandskom zastavom pirati pustili iz luke Heradeere nakon plaćanja otkupnine.

EU NAVFOR Somalija - operacija Atalanta ima glavni zadatak da prati trgovačke brodova koji nose humanitarnu pomoć Svjetskog programa hrane (WFP) te pruža zaštiti ugroženim brodovima u Adenskom zaljevu i Indijskom okeanu kako bi se odvratili i ometali pirati.