Nevolja za nevoljom
56

Somalijski pobunjenici zarobili UN-ov helikopter sa četiri Ukrajinca

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Helikopter UN-a koji je prevozio četiri Ukrajinca i pet stranaca zarobile su protuvladine snage u Somaliji. Imena zarobljenih su potvrđena, a ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova odmah je stavilo situaciju pod posebnu kontrolu.

"Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine potvrđuje zarobljavanje četvero Ukrajinaca na području Somalije koje kontroliraju protuvladine snage. Naši državljani bili su članovi posade helikoptera misije UN-a u Somaliji koji se srušio. Njihov identitet je utvrđen. Zajedno s Ukrajincima u helikopteru je bilo i pet stranaca", kazao je Oleh Nikolenko, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova

Nikolenko je rekao da je helikopter pripadao ukrajinskoj privatnoj kompaniji koja je ispunjavala UN-ov ugovor o prijevozu.

Rekao je da su Ambasada Ukrajine u Keniji i Stalna misija Ukrajine pri UN-u u New Yorku primili hitne upute od Ministarstva vanjskih poslova da poduzmu potrebne mjere.

"Utvrđujemo sve detalje nesreće, zarobljavanja i stanja Ukrajinaca te uspostavljamo kontakt s kompanijom u čijem je vlasništvu helikopter kako bismo koordinirali akciju. Ovu situaciju držimo pod posebnim nadzorom zajedno s drugim nadležnim državnim agencije", rekao je Nikolenko.

BBC je 10. januara izvijestio da je naoružana somalijska islamistička skupina Al-Shabab zaplijenila helikopter Ujedinjenih naroda zajedno s putnicima i posadom.

Dana 12. januara, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da četiri ukrajinska mornara drže u zatočeništvu jemenskih Hutija i da će Ukrajina raditi na njihovom vraćanju.