Svijet
0

Solana za formiranje palestinske vlade "konsenzusa"

FENA
Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u četvrtak da "podržava" volju Mahmuda Abbasa za formiranjem palestinske vlade "konsenzusa", koja bi vladala nekoliko mjeseci, kako bi se pokrenula obnova Gaze i organizirali novi izbori.

"To nije vlada koja bi vladala nekoliko godina, već vlada koja bi imala tačan cilj: kako pokrenuti obnovu na palestinskim teritorijama, posebno u Gazi, i kako organizirati izbore, parlamentarne i predsjedničke", rekao je Solana novinarima na margini konferencije Evropskoga parlamenta.

On je međutim dodao da nije odgovornost EU-a da pregovara uspostavljanje takve vlade, ali bi Evropljani trebali dati "signal da je takva vlada nešto što nam odgovara".

Egipat stavlja u prvi plan pokretanje dijaloga između Fataha i Hamasa, što međunarodna zajednica smatra bitnim za konsolidiranje prekida vatre u Gazi i pokretanja obnove.

Evropljani i Amerikanci odbijaju svaki direktan kontakt s Hamasom, koji je preuzeo kontrolu Gaze u junu 2007., gdje je svaka međunarodna pomoć za obnovu skoro nemoguća sve dok se Palestinska samouprava Fataha ne vrati u Gazu.