Svijet
0

Solana: Ne vidim konfrontaciju između EU i Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni rezultat dvodnevnog samita Evropska unija - Rusija, koji počinje večeras, bit će označavanje početka pregovora o novom dugoročnom sporazumu o saradnji, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u intervjuu "Nezavisnoj gazeti".

On je istakao da ne uočava konfrontacije između Rusije i EU kada je riječ o "zamrznutim konfliktima" na prostoru bivšeg SSSR-a, što će, prema najavama u Moskvi, biti jedna od glavnih tema redovnog polugodišnjeg samita, koji se ovog puta održava u sibirskom gradu Hanti-Mansijsku.

"Naravno, naše pozicije se ne podudaraju uvijek, ali tamo gdje postoje razlike one se tiču prije prošlosti nego sadašnjosti i budućnosti i to ne znači da postoje različiti strateški interesi", rekao je Solana i dodao da Unija smatra Rusiju "ključnim strateškim partnerom".

On je rekao da saradnja Evrope sa otcijepljenim nepriznatim republikama u Gruziji i Moldaviji nije usmerena da se "stavi u pitanje legitimna uloga koju u tim konfliktnim zonama igra Rusija".

"Hoćemo da radimo sa Ruskom Federacijom i zajedno pomognemo stranama u konfliktu da pronađu rješenje", rekao je visoki predstavnik EU.

On je naglasio da je "rješavanje konflikata u Gruziji i Moldaviji prioritet za EU" i da Bruxelles podstiče direktne pregovore između vlasti Gruzije i Abhazije i nudi pomoć, kao i da je potrebno da vlasti Moldavije i Pridnjestrovlja postignu održivo rješenje, "uz uvažavanje teritorijalne cjelovitosti Moldavije".

Solana se saglasio s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedjevom da, kada je riječ o sigurnosti, "u Evropi postoji još veoma mnogo neriješenih problema" i da cijeni njegov "konstruktivan pristup" u prijedlozima o održavanju nove konferencije o evropskoj sigurnosti ("Helsinki-2").

"Samo saradnjom možemo odgovoriti na izazove budućnosti", rekao je Solana.

Prema najavama u Moskvi, na samitu će biti razmotrena tri bloka pitanja - stanje i razvoj odnosa Rusije i EU, globalni ekonomski izazovi i međunarodna pitanja, a analitičari predviđaju da diskusije i "debi" ruskog predsjednika na redovnom 25. samitu u "energetskoj prijestolnici" Rusije ni ovoga puta neće biti jednostavni.

U Hanti-Mansijskom autonomnom okrugu prošle godine dobijeno je 280 miliona tona nafte od ukupno 491 milion na nivou cijele Rusije i više od šest posto prirodnog gasa.

Pregovore o zaključivanju novog strateškog sporazuma, za čiji početak je Bruxelles dao "zeleno svjetlo", uz zadršku od godinu i po dana, do sada su svojim zahtjevima "kočile" pojedine zemlje EU - Poljska zbog ruske zabrane uvoza poljskih namirnica, a Litvanija zbog zaustavljanja isporuke nafte cjevovodom "Družba" i zahtjeva da kompenzacije osobama deportiranim iz pribaltičkih zemalja u "vrijeme sovjetske okupacije".

I dalje ostaje spor oko Energetske povelje, koju Rusija u postojećoj formi ne želi da ratifikuje zbog "tranzitnog protokola", a kada je riječ o "zamrznutim konfliktima" vodeće zemlje EU više su na strani Gruzije - čiju teritorijalnu cjelovitost uvažavaju, a Moskva namjerava da brani svoju poziciju o uspostavljanju direktnih odnosa s faktičkim vlastima samoproglašenih republika radi pružanja pomoći njihovom stanovništvu.

Tokom razmjene mišljenja o regionalnim konfliktima - gdje će tema biti i situacija s jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije i gdje se pozicije često razilaze, prema najavi pomoćnika ruskog predsjednika Sergeja Prihodka, Rusija namjerava da skrene pažnju EU da je takve konflikte neophodno rješavati samo uz doborovoljno postizanje sporazuma između samih strana u konfliktu, uz uvažavanje pozicije svake od njih i bez nasilnih varijanti.

Medvjedjev će se, rekao je Prihodko, također usprotiviti pokušajima revizije historije i velike pobjede nad fašizmom i postavit će pitanje poštovanja prava ruskog stanovništva u baltičkim državama.

U razgovorima neće biti mimoiđena ni pitanja sigurnosti s obzirom na protivljenje Rusije američkim planovima o razmještanju elemenata protivraketne odbrane u Češkoj i Poljskoj.

Najavljeno je da će u Hanti-Mansijsku sagovornici razmotriti i situaciju oko iranskog nuklearnog programa i stanja na Bliskom istoku i Afganistanu, prenio je Tanjug.

Samit će početi večeras neformalnom večerom koju Medvjedjev priređuje za Solanu, predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosa i slovenskog premijera Janeza Janšu, a glavni pregovori bit će održani u petak, nakon čega će se učesnici samita obratiti novinarima.