Svijet
0

Socrates Janši simbolično predao predsjedništvo EU-om

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Portugalski premijer Jose Socrates, čija zemlja od 1. jula predsjedava Europskom unijom, u subotu je na bivšem graničnom prelazu Škofije slovenskom premijeru Janezu Janši simbolično predao predsjedavajuću "palicu" na sljedećih šest mjeseci.

"Drago mi je da je došao kraj portugalskog predsjedništva jer smo ispunili sve ciljeve", rekao je Socrates, zaželjevši Janši isti uspjeh i dodavši da će Portugal podržavati Sloveniju iz svega srca.

Janša je odgovorio da će Slovenija nastaviti zacrtanim putem koji uspješno odradili ovogodišnji predsjedavajući - Njemačka u prvom dijelu godine i Portugal u drugom.

"Slovenija će nastaviti tim putem i nastavit će optimizam potaknut potpisivanjem lisabonskog reformskog ugovora", rekao je Janša.

Portugal će službeno predsjedavati EU-om do Nove godine, a Slovenija preuzima njegovu dužnost 1. januara na sljedećih šest mjeseci.

Oko sedamsto gostiju i uzvanika proslavilo je u subotu na nekadašnjem slovensko-talijanskom graničnom prijelazu Škofije između Trsta i Kopra ulazak Slovenije u Europski schengenski prostor. Uz Socratesa, među njima je bio i predsjednik Europske komisije Jose Manulel Barroso.