Šeik Saleh al-Lihedan
0

Smrtna kazna zbog nemoralnih TV programa?

Sarajevo-x.com
Arapi širom ideološkog spektruma koji varira od liberala do tvrdokornih konzervativaca odrekli su se fetve glavnog arapskog klerika, šeika Saleha al-Lihedana, koji poručuje da je dozvoljeno ubiti vlasnike satelitskih i TV stanica koje prikazuju 'nemoralan' sadržaj, saznaje AP u petak.

Mnoge vođe širom Saudijske Arabije zabrinuti su nedavnim komentarima predsjedavajućeg sudije Vrhovnog pravnog vijeća, najvažnijeg tribunala u zemlji, te su pokrenute mnogobrojne diskusije o tome kako bi spomenuta fetva šeika Saleha mogla potaknuti terorističke napade na zaposlenike i vlasnike TV stanica.

Čitav incident poslužio je kao osnova za kritiku kompletnog Vrhovnog vijeća i njegovih islamističkih tvrdokornih sudija klerika, koji su u javnosti ocijenjeni kao previše strogi i da "nisu u skladu sa realnostima svijeta".

Čak su i oni konzervativni arapski klerici, koji se slažu da arapske TV mreže prikazuju previše 'nepristojnog' sadržaja, mišljenja da je šeik Saleh al-Lihedan sa svojom fetvom ipak otišao predaleko.

"Naša religija sprečava muslimane da gledaju filmove koji zavode, prikazuju golotinju ili vulgarnosti. Međutim, pravi musliman može jednostavno otkazati pretplatu na ovakve kanale", objasnio je klerik iz Iraka Hazim Awad.

Čitava frka oko spomenute fetve digla se prošle sedmice kada je šeik Saleh al-Lihedan gostovao na arapskom državnom radiju u okviru religijske emisije "Light in the Path". Odgovarajući na pitanje jednog od slušalaca o tome šta treba uraditi sa vlasnicima TV stanica koje prikazuju 'nemoralan' program, šeik je rekao: "Želim dati savjet svim vlasnicima takvih kanala, koji emitiraju pozive na nepristojnost i nečistost... i upozoriti ih na posljedice. Takvi pozivi na iskvarivanje vjere svakako su dovoljna dozvola da ih se ubije".

Kasnije se rigorozni šeik, navodno nakon nekoliko 'pljuski' sa samog državnog vrha, ispravio govoreći kako bi se vlasnicima takvih TV stanica trebalo prvo suditi, pa tek onda, ukoliko ih se osudi i sve druge mjere ne uspiju, ubiti ih.

"Cream de la cream" intelektualnog života u Saudijskoj Arabiji nakon 'izvinjenja' šeika Saleha i nije baš bio zadovoljan, te burne diskusije oko spomenute fetve i dalje nastavljaju da drmaju ovu azijsku zemlju.