Svijet
0

Smog u Grčkoj postao politički problem, u Kini umrlo nekoliko osoba

Klix.ba
U Kini je od posljedica smoga umrlo nekoliko osoba
U Kini je od posljedica smoga umrlo nekoliko osoba
Atina, Solun i svi veći gradovi u Grčkoj ovih dana su obavijeni gustim smogom što je izazvalo velike zdravstvene, ali i političke probleme u toj zemlji.

Niske temperature i nepovoljni vremenski uslovi u Grčkoj primorali su građane te zemlje da više koriste tipična goriva kako bi zagrijali svoje domove što je dovelo do povećanja. Ovakav ogrjev doveo je do nevjerovatno visokog nivoa ugljen i sumpor dioksida te pepela u zraku.

Tamošnja udruženja za zaštitu okoliša vrše pritisak na vlasti da smanje porez na lož ulje i na taj način direktno spriječe velike količine smoga u zraku.

U svim većim grčkim gradovima posljednjih dana izdata su upozorenja na visoku koncentraciju smoga, a koncentracija čestica u zraku je premašila 150 mikrograma što znači da će tamošnja vlada morati pružiti besplatnu električnu energiju najugroženijim porodicama.

Ministri zdravstva i okoliša izdali su upozorenja domaćinstvima da što manje koriste ugalj, drva i ostala tipična goriva kako bi spriječili povećanje koncentracije smoga u gradovima. Trećina grčkog Parlamenta predložila je hitno donošenje novog zakona kojim bi se smanjio porez na lož ulje.

Smog predstavlja veliki problem u Atini (Foto: AFP)
Smog predstavlja veliki problem u Atini (Foto: AFP)

U međuvremenu, u Kini je od posljedica zagađenja i povećane koncentracije čestica u zraku umrlo nekoliko osoba.

Iako su pokušali smanjiti koncentraciju smoga tako što će zabraniti vožnju automobilima, to im nije uspjelo.