Žrtve su i trudnice
147

Slučajevi silovanja djevojčica i žena u etiopskoj regiji Tigray poprimili oblik ratnih zločina

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Trupe koje sarađuju s etiopskom vladom upozoravaju da su stotine djevojčica i žena izložene silovanju u sklopu rata koji se odvija u regiji Tigray, navedeno je u novom izvještaju organizacije Amnesty International.

U izvještaju se detaljno opisuju slučajevi silovanja koje su izvršili pripadnici Etiopskih nacionalnih odbrambenih snaga (ENDF), Eritrejskih odbrambenih snaga (EDF), Specijalnih snaga regionalne policije Amhara (ASF) i Fana, militantne grupe Amhara.

Amnesty je podatke prikupio iz intervjua s medicinskim radnicima i žrtvama silovanja koja su se dogodila između marta i juna ove godine. Čak 63 žene odlučile su progovoriti o ovim stravičnim zločinima, a silovane su i djevojčice i trudnice.

"Vojnici su grupno silovali žene i vršili spolno sakaćenje i druge oblike mučenja. Često su upućivali etničke uvrede i prijetili smrću. S obzirom na kontekst, razmjere i težinu nasilja počinjenog nad ženama i djevojčicama u Tigrayu, kršenja predstavljaju ratne zločine, a mogu predstavljati i zločine protiv čovječnosti", napisano je u izvještaju.

U izvještaju su također detaljno opisani "dodatni činovi brutalnosti koji prate silovanja". Medicinski radnici koji su se brinuli o žrtvama silovanja naveli su kako su se susreli sa slučajevima korištenja eksera i gelera prilikom napada.