Svijet
0

Slučaj Zimmerman: Sud u početku nije bio jednoglasan

Anadolija
Iako je sudsko vijeće suda u SAD-u donijelo jednoglasnu odluku o oslobađanju Georgea Zimmermana, koji je usmrtio crnca Trayvona Martina, članovi suda su na početku sudjenja ipak imali različite stavove.

Među šest članova sudskog žirija, troje njih su Zimmermana na početku suđenja smatrali "nevinim", dvoje da je u pitanju "ubistvo bez predumišljaja", dok je šesti član suda smatrao da se radi o "ubistvu drugog stepena", potvrdio je za CNN, jedan od članova sudskog vijeća s kodom "B37", koji nije otkrio svoj identitet.

On je rekao da je sud više puta detaljno pregledao sve detalje i sudske evidencije vezano za slučaj "Zimmermana", te da je bilo vrlo teško donijeti odluku. Nakon višesatnog ispitivanja zaključeno je da Zimmerman nije imao drugog izbora osim na samoodbranu, odnosno da zastiti vlastiti život.

"Svako treba znati da smo uzeli u obzir sve kako bi donijeli odluku. Na zvučnom snimku je primaran glas za koji vjerujemo da je Zimmermanov. Prema glasu se jasno može zaključiti da se bojao za sopstveni život. Imao je pravo da se brani", rekao je član sudskog žirija "B37", naglasivši da smatra da se Martin naljutio na Zimmermana, a zatim ga i napao.

"George je otišao predaleko i nije trebao biti tamo. Ipak Travyon nije dopustio da ga Zimmerman prepadne i onda ga je napao. Mislim da su obojica odgovorni za situaciju u kojoj su se našli, jer su obojica mogli otići", rekao je on. Član suda je rekao da je među članovima suda bilo onih koji su željeli Zimmermana proglasiti krivim, no kako kaže, pitanje rasizma nije bilo na dnevnom redu.

Na pitanje da li mu je žao Martina, član suda je odgovorio, "Žao mi je obojice".