Svijet
0

Slovenija: Opet demonstracije zbog "romske problematike"

FENA
Oko 300 stanovnika slovenskog sela Malo Hudo u općini Ivančna Gorica prosvjedovalo je u ponedjeljak navečer protiv namjere vlade da romsku obitelj Strojan, koja je prije tri tjedna iseljena iz susjednog sela Ambrus u izbjeglički centar u Postojni, naseli bliže njihovu selu, javila je u ponedjeljak RTV Slovenija.

Velikoj romskoj obitelji koja je iseljena nakon sukoba u Ambrusu slovenska je vlada obećala sagraditi kontejnersko naselje s vodom i strujom nekoliko kilometara od njihova prijašnjeg boravišta.

No stanovnici Malog Hudog okupili su se oko 21 sat na prosvjede u vatrogasnom domu jer su prema kadrovima koje je iste večeri o novoj lokaciji za Rome emitirala televizija u središnjem dnevniku zaključili da će Romi sada biti u blizini njihova sela.

Za utorak su najavili novi zbor na koji su pozvali i predstavnike vlade kako bi doznali detaljnije informacije o preseljenju romskog naselja.

Direktor vladina ureda za manjine Miha Baluh izjavio je za Slovensku televiziju da u općini Ivančna Gorica moraju shvatiti da je Slovenija demokratska država i da se moraju naviknuti živjeti s različitostima. Neke nevladine organizacije najavile su za utorak u Ljubljani demonstracije za potporu Romima iz općine Ivančna Gorica.